Turunçgiller grubunda yer alan mandalina, C vitamini ve beta karotenin çok iyi bir kaynağıdır.
İçerdiği fosfor ve B vitaminiyle zihinsel yorgunluğu giderir. Çözünür lif sayesinde kan kolesterol seviyesini dengeler ve çözünmeyen lifse bağırsakların düzgün çalışmasını sağlar. Yüksek orandaki potasyum içeriğiyle tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Kılcal damarlardaki kan dolaşımını hızlandırır.
Mandalina Reçeli
Malzemeler:
3 adet orta boy mandalina
3 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
1 tane kakule
1 tane kuru karanfil
1 çay kaşığı limon tuzu
Yapılışı:
Bir birine yakın boyutlarda seçtiğiniz mandalinaları yıkayıp tencereye alın. Üzerine bol su ekleyerek 1 saat kadar kaynatın.
Kaynattığınız mandalinaları süzüp üzerine tekrar soğuk su ekleyerek 1 saat daha kaynatın.
Başka bir tencereye 3 su bardağı şeker, 1 su bardağı suyu alarak içine kakule ve karanfili ekleyin. Kısık ateşte şeker eriyinceye kadar kaynatın.
Kaynayan şerbet kıvam almaya başlayınca, kaynattığınız mandalinaları tekrar süzün ve üzerine soğuk su ekleyerek biraz soğutun ve keskin bir bıçak ile dilimleyin.
Dilimlenen mandalinaları kaynayan şerbete atın. 15 dakika daha kısık ateşte kaynattıktan sonra içine limon tuzunu ekleyin. 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alın.
Reçeli kavanozlara doldurun ve ağzını sıkıca kapatın.