Yenilebilir 8 Bitki

Yıllarca insanlar “ot” olarak düşündükleri için bitkileri bahçelerinden ve avlularından kopardılar. Bilmedikleri şey ise çok uzun zaman önce pek çoğu temel besin ögeleri barındıran yenilebilir bitkiler oldukları için yemek yapmada kullanılıyordu.

Geleneksel otlar kadar popüler olmasalar da, bunlar yenilebilir bitkilerdir. Hatta bazılarının pek çok farklı yemeğe yakışan egzotik tatları vardır. Bu sebeple onları sökmek yerine büyümelerine izin vermelisiniz. Tatlarına bakmak ister misiniz? Aşağıdaki 8 yenilebilir bitkiye bir göz atın:

  1. Pancar (Beta vulgaris)
    pancar yaprakları
    Pancar hem verimli hem de yarı verimli bölgelerde büyüyebilir. Bu bitkiyi yol kenarlarında ve endüstri bölgelerinin işlenmemiş arazilerinde bulabilirsiniz.

Bu bitki yüksek miktarda vitamin ve mineral içermektedir, hatta pazının işlenmiş çeşitlerinden çok daha fazla.
Ayrıca, üzerinde kimyasal barındırma ihtimali çok daha azdır.
Okuyun: Pancarın Yararları Nelerdir?

  1. Isırgan otu (Urtica dioica)
    Isırgan otu sayısız sağlık problemine yardımcı olma gücüne sahip olduğu için doğal ilaç olarak kullanılan bir bitkidir. Ancak, yaprakları batabilir ki bu yenilebilir bir bitki için oldukça garip. 60 C üstündeki sıcaklıklarda pişirildikten sonra batan maddesi yok olur ve yenilebilir bir hal alır.

Kaynatılmış olan ısırgan otu çorbalara, ençiladalara ya da patates yemeklerine katılabilir.

  1. Adi ardıç (Juniperus communis) meyvesi
    ardıç
    Adi ardıç, iğne yapraklı bir bitkidir ve leylak rengi meyvesi vardır. İnsanlar eskiden cin yapmak için bu bitkiyi kullanırlarmış, ancak günümüzde Adi ardıçı pek az kişi kullanmaktadır. Bu bitkiyi yahniler, etler ve soslar için bir çeşni olarak kullanabilirsiniz.
  2. Deli karasakız (Reichardia picroides)
    Deli karasakız, killi arazilerde yetişen uzun ömürlü bir bitkidir. Yenilebilir olan kısımları, bitkinin çiçeklenmesinden hemen önce gövdesinde yer alan yapraklarıdır.

Bu yapraklar salata malzemesi olarak kullanılabilir
Esasen, kendi tatları da güzeldir. Yumuşak olmalarına rağmen hoş bir tatları vardır.

  1. Bostan Penki (Diplotaxis erucoides)
    bostan penki çiçeği
    Bu yabani bitki asmaların ve zeytin ağaçlarının arasında yetişir ve beyaz çiçekleri ile bilinir. Lahana ve brokoli ile aynı aileye aittir ve yapraklarının benzer bir tadı vardır. Hardala benzer bir tadı olduğu için çiçeği genel olarak yemeklerde kullanılmaktadır.

Ezerek ve biraz zeytin yağı ekleyerek güzel bir salata sosu haline getirebilirsiniz.

  1. Gıvışgan Otu (Silene vulgaris)
    Bu “ot” tamamen unutulmuş değildir. Hala daha belirli İspanyol tariflerinde kullanılmaktadır. İşlenmiş alanların etrafında yetişir ve eskiden kurtulması çok da kolay bir bitki değildi. Ancak günümüzde çoğu herbisitlerle temizlenebilmektedir. Genç yaprakları yemekte kullanılabilir ve tadı ortak hiçbir yanları bulunmamasına rağmen ıspanağa benzemektedir.

Bu ot genellikle omletlerde kullanılmaktadır. Bunun dışında salatalarda da hatta diğer herhangi bir yapraklı sebze gibi kaynatılarak da kullanılabilir.
Okuyun: Sebzeli Omlet Tarifi: Kahvaltı İçin Enfes Bir Seçenek

  1. Akhindiba (Chondrilla juncea)
    Bu bitki normal şartlarda kuru alanlarda ya da çok sık sulanmayan meyve bahçelerinde yetişir. Bitki küçükken, sıradan bir kara hindibaya benzer. Büyüdüğünde ise, sarı çiçekler açar.

Yaprakları yenilebilirdir ve salatada harika bir tatları olur.

  1. Rezene (Foeniculum vulgare) otlar arasında yenilebilir olan çok daha popüler bitkilerden biridir
    Yabani rezene yol kenarlarında büyür, ancak işlenmiş bir çeşidi de bulunmaktadır. Yemeden önce küçük parçalar haline getirmeniz gereken lifli bir bitkidir. Yeşil fasulye, makarna, baklagiller ve daha fazlası ile bir arada kullanılabilir.

Anasonlu tadı salatalara taze bir lezzet katar.
Sindirimi arttırmak için meyve sularının içerisine de katılabilir.
Bazı yemekleri lezzetlendirmek için tohumları mükemmel bir seçimdir.
Önemli: Bu yenilebilir bitkilerin herhangi birini tüketmeden önce, doğru olanlar olduğundan emin olun. Bunun yanı sıra nasıl hazırlanmaları gerektiğini ve hangi kısımlarının yenildiğini de öğrenmeyi unutmayın. Eğer kimyasal maddelerin bulunduğu bir bölgede yetişiyorlarsa, bunları tüketmemek daha iyidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir