Yarpuz (Filiskin) Suyu ve Yarpuz Ekşisi faydaları

Halk arasında filiskin, pülüskün olarak da tanınan bir yabani nane türünün damıtılan suyudur. Uçucu yağının içinde bol miktarda pulegon ihtiva eder.

Kuvvet verici, nefes yollarını açıcı, hazım kolaylaştırıcı, gaz giderici, balgam ve safra söktürücü olarak kullanılan yarpuz suyu aynı zamanda adet kolaylaştırıcı olarakta kullanılmaktadır.

Yarpuz ekşisi yapılışı

Malzemeler:
1. 1/2 kg su yarpuzu
2. 1 su bardağı (2-3 saat önceden ıslatılmış ) nohut
3. 2 su bardağı döğme
4. 1,5 yemek kaşığı domates salçası
5. 1,5 yemek kaşığı biber salçası
6. 1 su bardağı sumak
7. 2–3 yemek kaşığı sade Urfa yağı
8. 2 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı:
Sumak, 2 su bardağı suyla ıslatılmaya bırakılır.2-3 saat önceden ıslatılmış nohut ve döğme yumuşayıncaya kadar 4-5 su bardağı su ile 40-45 dakika haşlanır. Su yarpuzları yıkanıp ayıklandıktan sonra iri iri doğranır. Haşlanan bu karışıma sumak süzülerek eklenir.

Yağ bir tavaya konur salça, biber salçası, tuz eklenir. 5-10 dakika kavrulur. Haşlanmış döğme – nohut karışıma eklenir. Su yarpuzları da en son ilave edilerek 1-2 taşım kaynatılıp ocaktan alınır. Sıcak servis yapılır.

Not: Su yarpızı dere kenarında yetişen bir tür nane’dir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir