Vişne ve kirazın faydaları

Gülgiller familyasindandir. Anayurdu, Kuzey Anadolu bölgesidir, öyle ki, Giresun ilimizin adi, yörede yetisen ve o dönemde adina ceresia denilen yabani kiraz agacindan gelmektedir. Kiraz, Antik çaglarda Avrupa’ya götürülmüs ve oradan dünyaya yayilmistir. Yabani kiraz agaci (C. microcarpa), günümüzde de Dogu Karadeniz Bölgesi ormanlarinda dikenli ve dikensiz türleriyle çok bulunur ve 10-15 m. boylanabilirken, Avrupa ormanlarinda 25-30 m’ye yükselen örnekleri görülmektedir. Dikine büyüyen ve piramit görünüsünü alan yabani kiraz agacinin çiçekleri beyazdir, ilkbaharda çiçeginden önce yapraklari açar.
Yabani kiraz ya da ayni familyadaki Mahlep (Idris) agacina asi yapilarak Bahçe kirazi agaci (Prunus-Cerasus-Avium) türü elde edilir. Bahçe kirazinin çiçekleri pembe-beyazdir. Meyvesi tek çekirdekli tohumunu tasir. Serin yerleri ve süzek topraklari seven kiraz agaçlari, tohumuyla çogalir. Kiraz agacinin meyvesi, bulundugu bölgeye göre nisan sonu ile temmuz ayi arasinda olgunlastiginda, siyaha yakin kirmizi ya da sari renkte olur. 1-3 cm. çapinda yuvarlak biçimli, etli, sulu, az lifli, aromali ve lezzetli olan meyveyi, dallara ince uzun bir sap baglar.
Fosfor, B3 ve C vitamini ile meyve sekeri yönünden zengin olan kiraz sevilerek yenen bir meyvedir. Ayrica pastacilik, sekerlemecilik ve içki yapiminda kullanildigi gibi reçeli de yapilir. Olgun kiraz agacinin kerestesi marangozlukta kullanilir.
Tibbi Etkileri ve Kullanimi
Kiraz agacinin kabugu, yapraklari, çiçekleri ve meyve saplan bedene yararli etkiler tasir. Bu tibbi etkiler ve onlardan yararlanma yöntemlerini söyle siralayabiliriz:
• Kabugu peklik verici ve ates düsürücüdür. Bunun için agacin gövde ya da dallarinin kabugu soyulup kaynatilarak dekoksiyonu yapilir ve içilir.
• Yapraklan müshildir. Kaynar suya daldirilan yapraklarin demlendirilmesiyle hazirlanan infüzyonu içilir.
• Çiçekleri gögsü yumusatir ve öksürügü geçirir.
Bunun için agacin çiçekleri kaynar suya daldirilip demlendirilerek yapilan infüzyonu içilir. Kiraz agacinin tibbi bakimindan en etkili ve önemli bölümü meyve saplaridir. Kirazin ve hatta visnenin (Cerasus vulgaris) meyveleri yenilirken saplari atilmayip gölge ve havadar bir yerde kurutulursa asagidaki tibbi etkileri tasiyan dogal bir ilaç elde edilir:
• Kiraz ya da visnenin meyve saplari idrar söktürücüdür.
• Böbrekleri ve idrar yollarini temizler. bitkiler.gen.tr
• Içerdigi bazi mineraller nedeniyle bedenin su dengesini düzenler.
• Kabizligi giderir.
• Bedeni güçlendirici toniktir.
Bu etkileri saglamak için 2-3 tatli kasigi kurumus kiraz ya da visne sapi alinip 1 bardak suya konularak kaynama noktasina kadar isitilir. Daha sonra ates kisilarak 10-15 dakika daha isitma sürdürülür. Böylece elde edilen dekoksiyondan günde üç kez birer bardak içilir.

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir