Sumak (Rhus), Antepfıstığıgiller familyasından; kışın yaprak döken veya her mevsimde yeşil kalan bir ağaçcıktır. Diğer isimleri Sumac, Rhus coriaria olarak bilinir. Türkiye’de Doğu Anadolu Bölgesi dışında her yerde yetişir.
Kırmızımsı ve ekşi lezzetteki meyvesi küre biçiminde olup mercimeğe benzer. 150 kadar türü vardır. Birçoğu zehirlidir. Yurdumuzda derici sumağı ve boyacı sumağı doğal olarak yetişir. Kokulu sumağın tentür halindeki şekli idrar tutamama hastalığında faydalıdır. bitkiler.gen.tr
Uygun yöntemlerle kurutulduktan sonra, sofra tuzuyla karıştırılıp öğütülür ve baharat olarak kullanılan “sumak” elde edilir. Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir.
Sumağın bilinen yararları
İshali keser. Ateş düşürücüdür. Hazmı kolaylaştırır. Fazlası kabızlık yapar. Mikrop öldürücüdür. Ekşi tadıyla iştah açıcı bir baharattır. İdrar kaçırma hastalığında faydalıdır. Sumak süper antioksidan gücüne sahiptir. Tane Sumak, demlenip suyu içilirse zehirlenmelerde faydalıdır. Kandaki şeker oranını düşüren sumak, şeker hastaları için yararlıdır. Damarları büzerek kanamayı durdurmaya yardımcı olur. Bu etkisi ile kanamalarda faydalıdır.
Uyarı: Tansiyonu yüksek olanlar kullanmamalıdırlar. Bazı sumak türleri zehirlidir, gelişi güzel bilmeden toplanmamalıdır.
Sumak nasıl kullanılır?
Çoğunlukla baharat olarak kullanılır. Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir. Tıbbi olarak da faydalı bir bitki olan sumak bitkisinin yaprağı su ile kaynatılarak içilmek süretiyle ya da gargara olarak kullanılır. Gargara yapılırsa boğaz ve dişeti hastalıklarına iyi gelir. Sumak kaynatılıp suyu içilirse zehirlenmelerde faydası görülür. Yüksek tansiyonu olanlara tavsiye edilmez.
100 gr sumak, 1 lt kaynar suda 10 dakika demlenir, dahilen günde 3 bardak içilir veya gargara olarak kullanılır.
Daha önce ismini duymuştum bu bitkinin faydalı bilgiler