Soya sütü dediğimiz ürün, bakliyat grubundan bir ürün olan soya fasulyesinin ıslatıldıktan sonra öğütülmesi, son olarak da süzülmesi işlemi görmesiyle birlikte elde edilen bir ürün olmuştur. İlk olarak Uzakdoğu’da yaygınlaştıktan sonra tüm dünyaca bilinen ve zevke göre kullanılan bir ürün haline gelmiştir.
Soya sütü, içerik olarak bol miktarda protein, demir minerali, Omega-3 yağ asidi ve B vitamini gibi ürünler içermektedir. Kendisini normal sütten ayıran noktalar kalsiyum içermemesi ve vücutta intolerans yaratan bir durum olan laktoz içeriğini barındırmamasıdır. Bununla birlikte normal inek sütüne nazaran soya sütünde bitkisel bir ürün olduğu için daha fazla lif oranı bulunmaktadır.
Soya sütünün faydaları ve zararları nelerdir?
Yapılan araştırmalara göre soyanın içeriğinin insülin regülasyonu denilen değerlerin ve yağ metabolizmasının üzerine eritici etki yarattığı belirlenmiştir. Bu sebepten ötürü zayıflamak isteyen kişilerin yağ yakımına yardımcı olması adına soya sütünden faydalanmaları oldukça uygundur.
Sadece yetişkin beslenmesinde değil çocuk beslenmesinde de, özellikle bir takım alerjik durumlar vs. barındıran çocuklar için de oldukça etkili bir ürün olduğu söylenebilir. Bazı çocukların inek sütünün içerisindeki protein yapısına alerjisi çıkabilmekte ya da ailesi tarafından vegan bir beslenmeye alıştırılmaya çalışılan çocuklar olabilmektedir.
Her ne kadar sağlıklı bir ürün olsa da aslında inek sütünün içeriğindeki yoğun kalsiyum oranı soya sütünde yok denecek kadar azdır. Bu yönü dolayısıyla gelişim çağında alerjik bir fonksiyon olmadığı sürece inek sütü içilmesi, yetişkin dönemlerinde soya sütüne dönülmesi tavsiye edilmektedir.
Soya sütünün içerisinde yer alan ve soya sütüyle zayıflama konusunda en büyük etkiyi yaratan izoflavon içeriği, vücutta en tehlikeli ve acil tedavi görülmesi gereken kanser hastalığı türlerine göre de oldukça korumacı etkiler göstermektedir. Özellikle meme kanseri için gayet önleyici bir ürün olduğu iddia edilmektedir.
Soya sütü kullandığınız dönemlerde bu ürünün içerisindeki eksikliklerden dolayı özellikle kalsiyum minerali açısından (diğer kalsiyum içeren besinlerle fazla beslenmiyorsanız) vücudunuzun eksiklik yaşayabilmesi mümkündür. Genelde soya sütünden kaynaklanan eksiklikler için bireyler bu sütü destekleyici ürünler kategorisinden kendi ihtiyaç ve damak zevklerine göre kara lahana, lahana ve badem gibi ürünleri veya diğer fasulye çeşitlerini tüketmektedirler. Bu tip durumlarda eğer kişilerin laktoz intoleransı bulunmuyorsa da peynir, yoğurt vb. gibi oldukça kalsiyum içeriği barındıran ürünlerin kullanımı da uygun olmaktadır.
Sonuç olarak soya sütü için hem kanser hastalıklarına, hem osteoporoz hastalıklarına, hem kalp hastalıklarına hem de örneklendirilebilecek bazı alanlardaki pek çok hastalığa şifa niyetine kullanılabilecek ürünlerden bir tanesidir. Son yıllarda soya sütüyle ilgili yapılan araştırmalarda ortak görüş, tüm bu hastalıkların dışında bir de kadınlarda menopoz döneminden önce oluşabilecek kemik erimesi hastalığı durumlarının da önüne geçebileceği belirlenmiştir.
Soya sütünün bu tip önemli hastalıkları önlemesinin yanında beslenme ve diyet uzmanlarının sağlıklı insanlara da soya sütü kullanımını önermesinin ana noktası, hayvansal kaynaklı gıdalarla vücuda ihtiyacı olan faydalı ürünler her ne kadar verilse de bunun metabolizmaya alınımı kolesterolü yükseltecek şekillerde de olabilmesi ve soya sütü alımıyla asla böyle bir durumla karşılaşmak durumunda kalınmamasıdır. bitkiler.gen.tr
Soya sütü kullanım önerileri
Soya sütü ülkemizde yakın gelecekten günümüze git gide yaygınlaşan bir ürün niteliğinde olarak, hem sağlıklı hem de faydalı bir ürün şeklinde gittikçe daha sık kullanılmaktadır. Soya sütünü deneyen insanların bazıları tadını oldukça değişik bulabilirken (bunun sebebi çok uzun süre inek sütü kullanıp onun tadına farkında olmadan alışmış olmalarıdır, bazıları da yeni tatlar denemekten zevk duyduklarından soya sütünün tadını oldukça beğenebilmektedir.
Amerika gibi ülkelerde sabah tüketilen kahvaltılık gevreklerin üzerine soya sütü konulmaktadır. Bunun gibi bir kaç örnek daha verilebilmesinin ana sebebi her milletin ve her bireyin beslenme alışkanlıklarının ve damak zevklerinin birbirinden ayrı olabileceğidir. Bu sebepten ötürü kendi isteğinize göre soya sütünü kullanacağınız alanlar şunlardır;
Sıcak bir şekilde olan ya da soğuk şekilde olan tahıl gevreklerinin üzerine soya sütü eklenebilir.
Krema haline getirilerek soslara eklenebilir ya da kendisi bir sos olarak kullanılabilir.
Çikolatalı ya da çilek aromalı soya sütlerini normal içecek olarak tüketebilirsiniz.
Kış aylarında kremalı çorba yapımında krema hazırlanmasında soya sütü kullanılabilir.
Yapılacak ev yapımı dondurma ya da milkshake içeceklerini soya sütünden hazırlayabilirsiniz.
Düşük kalorili olmasını istediğiniz ve kendi hazırlayacağınız sütlü tatlı çeşitlerinde süt ürünü olarak soya sütünü kullanmanız çok daha sağlıklı bir ürün meydana çıkarmanızı sağlayacaktır.