Soğan suyunun faydaları, soğanın faydaları, soğan suyu neye iyi gelir, gibi soruların cevaplarını aşağıdaki yazıda bulabilirsiniz…
Soğanın yararları ve soğan suyu faydaları nelerdir? Alliaceae familyasındaki Allium cinsine ait tüm bitkilerin genel ismi olan soğan (Allium cepa) sağlık açısından oldukça önemli etkilere sahiptir.
Soğanın içerisinde bulunan bileşenlerden organik kükürtlü bileşikler ve flavonoitlerin özellikle kersetinin sağlık açısından önemli etkilere sahip olduğu belirtiliyor.
• Kanser ve birçok hastalığın önlenmesi ve tedavisinde dikkat çeken kersetinin soğanda yüksek oranda bulunur.
Beslenmelerinde bolca soğan ve sarmısak bulunduran kişilerin, yumurtalık, bağırsak, gırtlak gibi bazı kanser türlerine yakalanma olasılığının daha az olduğu belirtilmektedir.
• American Journal of Clinical Nutritionda yayınlanan araştırma sonuçlarına göre soğan ve sarmısakta bulunan bazı bileşikler tümörlerin büyümesini engelleyebilecek özelliktedir.
• Balgamı yumuşatmaya ve balgam üretimini azaltmaya yardım edici özellikleriyle bronşitte yardımcı olabilir. Soğanın tadını sevmeyenler için, suyunu çıkartmak ve soslu sebzeye eklemek düşünülebilir.
• Soğan suyunda bulunan kükürtlü bileşenler bronşial astım krizlerinde olumlu etkiler gösterir. Soğan suyundaki tiyosülfinatların bronşial astım krizlerinde etkili olabileceği yapılan deneysel bir çalışmayla tespit edilmiştir. Bu çalışmada soğan suyunun astım krizlerini tetikleyen bazı bileşenleri baskıladığı saptanmıştır.
• Kadınlarda menopoz sonrası ortaya çıkan kemik erimesine karşı soğan doğal bir ilaçtır. Kuru beyaz soğanda yeralan GPCS adlı bileşimin kemik erimesine karşı etkili olduğu belirtiliyor.
• The Journal of Agriculture and Food Chemistry adlı dergide yayınlanan bir araştırma sonucuna göre, beyaz kuru soğanda yeralan bir bileşim kemikleri güçlendiriyor ve kemik erimesini önlemede yararlı oluyor.
• Kan pıhtılaşmasını düzenler. İçindeki esterler kanın pıhtılaşmasını önleyici etkidedir.
• Taşıdığı flavonoid damarları genişleticidir.
• Yapılan bir çalışmada pişmemiş soğanın yemek sonrası kan plazması total gliserit miktarını düşürdüğü saptanmıştır.
• Kan şekeri ve tansiyon düşürücü özelliğinin yanında birçok çok vücut fonksiyonu üzerinde de olumlu etkileri vardır.
• Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu soğanın damar sertliğinden koruma ve iştahsızlıkta kullanılabileceğini belirtmiştir.
• Mide mukozasındaki bezlerin salgısına uyarıcı etki yaptığından dolayı iştah açıcı yönü vardır.
• Bronşit, öksürük, boğaz iltihabı ve boğaz ağrısı için soğan suyuyla balın karıştırılmasıyla hazırlanan macun yararlı etkilerde bulunur.
• Kuru soğandaki dimethylthiophen grubu ve türevleri ile isofucosterol etkin maddeleri menopoz şikâyetlerinde görülen ateş basmalarına karşı etkilidir.
• Vücudda üretilen kuvvetli bir antioksidan olan glutatyon un üretimi için cystein maddesinin soğan yenilerek alınması gerekiyor.
• Soğandaki cystein maddesi balgam sökücü olarak eczanelerde satılan bazı ilaçların ana maddesiyle aynıdır.
• Soğanın içinde serbest radikalleri zararsız hale getiren Quercetin adlı güçlü bir antioksidan bulunur.
• Soğan, sarımsak, turp, kereviz, lahana gibi sebzelerin içerdiği kükürtlü bileşikler mide kanseri ve bazı kanser türlerinin oluşma riskini azaltır, vücuttaki zararlı maddelerin etkisiz hale getirilmesini sağlarlar.
• Soğan düzenli ve sürekli şekilde çiğ olarak yenmeli ya da günde üç kez yemeklerden önce bir çorba kaşığı soğan suyu içilmek suretiyle tüketilmelidir. Bazı sorunlar için de kür şeklinde kullanımı önerilmektedir. Soğan kürü uygulaması yapılırken taze olarak hazırlanması ve ılık olarak içilmesi gerekiyor.
• Kükürtlü bileşenler ısıyla parçalandığı için soğanın pişirilmeden tüketilmesi gerekir.
• Kuru soğanın salata ya da yemeklerde kullanımı belirtilen faydaları sağlamaz. Kuru soğanın tek olarak belli oranda ve belli bir süreyi içeren uygulamalarla yenilmesi gerekir.
Soğanın Zararları Var mı?
Soğan sadece kullanılacağı zaman soyulmalı ya da küçük parçalara ayrılmalıdır. Çünkü havayla temas etmesi içerdiği yararlı maddelerin kaybına yol açar.
Doğrandıktan 30 dakika sonra, soğan içerisinde bazı ayrışmalar meydana gelir ve bu ayrışma maddeleri hassas bağırsak ve midelerde gaz toplanmasına, mide ekşimesine ve karın ağrılarına neden olur.
Soğan sarımsakla beraber yenmemelidir. Birlikte yenmesi bağırsaklarda mayalanma sonucunda ağrıya neden olur.
Sos içindeki soğanın hazmı zordur.
Hipoglisemi sorunu olanlar soğan kürünü uygulamamalıdır.
Soğanın Besin Değerleri : 100 gr için.
Vitamin A: 50 İ.Ü.
Vitamin C: 9 mg .
Kalsiyum: 32 mg .
Fosfor : 44 mg .
Potasyum : 300 mg .
Karbonhidratlar : 10,3 gr .
Protein: 1,4 mg .
Kalori: 45