Sirkenin sağlığa faydaları arasında diyabeti kontrol etmeye yardımcı olması, kan basıncını kontrol altına alması ve deniz anası sokmalarında önemli bir ilk yardım olması bulunur. Aynı zamanda vücudun asit-alkalin dengesini sağlar, antimikrobial aktivitelere sahiptir ve kanseri kontrol altına almaya yardımcı olur.
Sirke çoğunlukla asetik asit ve sudan oluşan zayıf bir asit türüdür. Acı bir kokusu ve ekşi bir tadı olan sirke son zamanlarda yemeklerde de oldukça kullanılan ve tıbbi kullanım geçmişine sahip bir malzemedir.
Yemekleri saklamada yardımcıdır: Sirke yıllardır yemeklerin bozulmasını engellemede kullanılan bir yöntemdir. Antibakteriyel özellikleri sayesinde mikroorganizmaların üremelerini engeller ve yemeğin bozulmasına sebep olacak ataklara karşı yiyecekleri korumak konusunda oldukça etkilidir.
Diyabeti Kontrol Altına Alır: Sirke diyabet hastaları için çok faydalıdır. Tip 2 diyabeti olan hastalar üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda diyabet üzerinde insülin salınımını uyaran bir etkisi olduğu açığa çıkan sirke insüline karşı hassaslığı olan kişilerde düzenleyici bir görev görmektedir. Yatmadan önce tüketilen iki çay kaşığı sirke tip 2 diyabet hastaları için oldukça yardımcı olacaktır.
Yaşlanma Karşıtı Özellikleri: Birçok kültürde sirkenin bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşama yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Fareler üzerinde yapılan çalışmalar da bu konuda oldukça umut verici sonuçlara sahiptir.
Yiyecek Alerjilerini Azaltır: Sirke bazı kişilerin alerjisi olan yiyeceklere karşı kullanılabilir. Yumurta, tavuk üzerinde yapılan araştırmalarda kullanılan sirke anafilaktik alerjisi olan kişiler üzerinde test edildi. Yapılan araştırmada üzerinde sirke bulunan yiyeceklerin daha az alerjik reaksiyona sebep olduğu sonucuna varıldı. Fakat yine de bu gibi durumlarda bir doktor kontrolüne ihtiyaç duyulmaktadır zira yiyeceklere karşı olan alerjiler zamanında tedavi edilmezse ölümcül dahi olabilir.
Asit-Alkali Dengesini Korur: Günde iki çay kaşığı sirke tüketmek kandaki alkali seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir. Alkalilik normal metabolizmanın bir sonucudur ve asitler ile dengelenmesi gerekmektedir. Bu durum için sirke iyi bir tercih olabilir.
Antimikrobiyal Özellikleri: Sirkenin antimikrobiyal özellikleri de mevcuttur. Yapılan araştırmalar sirkenin mikrobiyal kültürlerdeki büyümeyi kontrol altına aldığı gözlenmiştir.
Deniz Anası Sokması: Deniz analarının bazı türleri yeryüzündeki en zehirli hayvanlar arasına girebilir. Bu hayvanların zehirli bir beze sahip yapıları bulunmaktadır ve en ufak bir temas sayesinde doğanın verdiği zehirleme kabiliyetini kullanmaktan çekinmezler. Bu zehri tedavi etmenin ilk metodlarından biri sirke kullanmaktır. Sirke sayesinde bu zehir zararsız proteinlere dönüşür. Not: Sirke bir ilk yardım olarak kullanılabilir fakat tıbbi ilgi görünmesi de aynı zamanda gereklidir.
Kansere Karşıdır: Sirkenin insan vücudundaki kansere olan etkileri üzerinde yapılan birkaç araştırma mevcut. Bu araştırmaların sonucunda kolondan akciğer kanserine, göğüs kanserinden prostat kanserine kadar bütün kanserli hücrelerin elde edilen sirke sayesinde büyümelerinin kontrol altına alındığı görülmüştür. Farklı kanser tipleri için de farklı miktarlarda sirke kullanılmıştır.