Böbrekte bulunan kum ve taşların dökülmesini ve idrar söktürmesini sağlaması yanı sıra içerdiği pektin sebebiyle ishale karşı düzenleme sağlar, karaciğere faydalıdır. Suyu, yorgunluk giderici, ferahlık verici, içerdiği C vitamini sebebiyle gribal enfeksiyonlara karşı dayanıklılık sağlayıcı etkilere sahiptir. Kansızlığa karşı da kullanılması faydaları arasındadır. Ateş düşürücü ve kanı temizleyici özelliğe sahiptir. Temiz ve yumuşak bir cilt için, ciltteki sivilceler için de kullanılabilir.
Baş ağrısına karşı faydalı olan bu şifalı bitki, boğaz, bademcik iltihaplarına, grip, nezle gibi hastalıklara karşı limon çayı veya nane-limon çayı şeklinde kullanılarak da faydasını gösterir. Kas ağrıları, romatizmal ağrılara karşı da kullanılabilir. Ayrıca nane ile hazırlanan çayı şeklinde tüketildiğinde gribal enfeksiyonlara, soğuk algınlıklarına, boğaz ağrılarına ve halsizliğe karşı faydalı olduğu gibi, limonata olarak tüketildiğinde ise stres, yorgunluk ve susuzluğa karşı iyi gelir. Cilt kanserine karşı da koruma oluşturması da limon faydaları arasındadır. Cilt için tonik olarak da kullanılabilir.
İştah açıcı ve sindirim sistemini rahatlatıcı faydaları da bulunması da limon faydaları arasındadır. Ayrıca mikrop oluşumunu engeller. Dişlerin temizliği, diş etlerinin güçlenmesi, dişlerde leke oluşumunun engellenmesi için de kullanılabilir. Kolesterol dengeleyici etkisi ve kalbe yararı da bu şifalı bitkinin faydaları arasındadır.
Ateş düşürücü olarak 1 su bardağı suda, 1 tatlı kaşığı nane ile rendelenmiş yarım limon kaynatıldıktan sonra süzülür ve bal ile tatlandırılarak içilir.
Bademcik iltihaplarına karşı ise bir fincan suya yarısı sıkılarak bununla gargara yapılabilir.
Burun akıntısına karşı 1 su bardağı ılık suya 10 damla suyu konup, karıştırılır. Burna azar azar çekilir. Günde 3 kere tekrar edilir.
Gastrit için bir çay bardağı sıcak suya bir çay kaşığı süzme bal ile üç çorba kaşığı limon suyu koyup, karıştırıp aç karnına içilir.
Mide bulantısı ve kusmalara karşı dört bardak suya bir tutam nane ve bir tanesinin kabuklarını koyup on dakika kaynatılır ve süzülerek bir çay bardağı içilir.
Nasır tedavisinde dilim şeklinde kesilen limonlar gece uyumadan önce nasırlı bölgeye fazla sıkmadan bağlanır. Sabaha kadar sarılı kalır. Sabah limonlar alınır, nasırlı bölge neşter veya jilet yardımıyla temizlenir.
Skorbüt hastalığı tedavisi için 70 gr. kabuğu 1 lt. suda kaynatılır ve günde 3-4 bardak taze olarak içilir.
Limon Tansiyonu Düşürür!
Tansiyon düşürücü etkisi için bir adet limon ortadan kesilir ve suyu bir bardağa sıkılır. Bunun üzerine bardak doluncaya kadar su ilave edilir ve tansiyon düşürücü etkisi için limonlu su içilir.
Zayıflamak Mı İstiyorsunuz?
Zayıflamak için de limon kullanılabilir. Zayıflamak için bir adet bu şifalı bitkiden dilimlenerek kabuğuyla birlikte yarım litre suyla 15 dk. kaynatılır. Daha sonra ılık hale gelmesi beklenerek yemeklerden önce 1 bardak içilir.
Hazımsızlığa Karşı Limon Çayı!
Hazımsızlığa karşı çayı tüketilebilir. Hazımsızlık için 1 adedi yuvarlak biçimde dilimlenir, çaydanlığa dilimler atılır. Dilimlerinin üzerine yarım litre su ilave edilerek 20-25 dk. kadar kaynatılır. Daha sonra ocaktan alınarak 15 dk. soğuması için beklenir, süzüldükten sonra içilir.
Limonata Nasıl Hazırlanır?
Limonata yapmak için 1 adet limon alınır iyice yıkanır ve ortadan kesilerek iç kısmındaki suyu tamamen çıkana kadar sıkılır. Bir sürahiye iki bardak su, suyu sıkılan limonların suyu ve 3 çorba kaşığı şeker ilave edilir, iyice karıştırılır. Limonata servise hazırdır.
Nane Limon Çayı Nasıl Hazırlanır?
İki bardak su, iki çay kaşığı kurutulmuş nane ve yarım limon küçük parçalara kesilmek suretiyle bir çaydanlığa konularak 15 dk. kaynatılır. Kaynadıktan sonra ocaktan alınarak 5 dk. soğuması için beklenir ve naneli çayı süzülerek içilir.
Bu şifalı çay sağlık açısından oldukça faydalıdır. Özellikle grip yada mide bulantısı için bire birdir. Midesi bulanan kişiler mutlaka bu çayı hazırlayıp içmelidir.
Limon İçindeki Maddeler (Etken Maddeler) ve İçeriği
Bu şifalı bitkinin suyunda sitrik asit, şekerler, pektin ve C vitamini bulunur. Ayrıca borneol, limonen, cineol, citral gibi maddeler, çeşitli asitler ve uçucu yağ da bulundurur. Kabuğu ise oleum citri denilen eterik bir yağ, hesperidin, şekerler, C vitamini müsilaj, malik ve sitrik asitler barındırır.
Halk Arasındaki Adı (Diğer İsimleri)
Lemon adıyla da bilinir.
Herhangi Bir Hastalığımız Olmadan Limonu Hastalıkları Önlemek İçin Nasıl Kullanabiliriz?
Günlük hayatta çeşitli yemeklerde, çaylarda, çiğ yenen marul, roka gibi sebzelerde rahatlıkla kullanılır. Ayrıca yaz aylarında kullanılarak limonata yapılmak suretiyle serinlik hissi sağlanır. Kış aylarında ise nane limon çayı sayesinde soğuk algınlığı, grip, nezle, yüksek ateş gibi hastalıklar önlenebilir.
Zararları ve Yan Etkileri
Bu şifalı bitki tansiyonu düşürücü etkisinden dolayı aşırı tüketilirse tansiyon çok düşer ve rahatsızlık görülebilir. Ayrıca fazla limon tüketimi içinde çeşitli asitler bulundurması sebebiyle mide asidini arttırabilir ve gastrit, ülser gibi mide rahatsızlıklarını tetikleyebilir. Fazla tüketimi sinir sistemine zarar verdiği gibi diş etlerinde de kanamalara sebep olabilir.