Kereviz, diğer sebzelere ve meyvelere göre çok daha az duyulmuş olmasına rağmen, sağlığa faydaları inanılmaz ve neredeyse sonsuz sayıdadır.
Kerevizin Faydaları:
Eğer kilonuza dikkat ediyorsanız kereviz mükemmel bir seçimdir: Büyük bir kereviz sapı sadece 10 kalori içermektedir. Bu nedenle kerevizi alışveriş listenize ve daha sonra da salatalarınıza ve çorbalarınıza eklemekten çekinmeyin.
Kereviz iltihabı azaltır: Eğer eklem ağrıları, akciğer enfeksiyonları, astım ya da sivilcelerden muzdaripseniz kerevizi fazla tüketmeniz size ihtiyaç duyduğunuz rahatlamayı fazlasıyla getirecektir.
Sakinleşmenizi sağlar: Kereviz stres önleyicidir. Evet aynen öyle! Kerevizde bulunan mineraller, özellikle de magnezyum ve içerdiği uçucu temel yağlar, sinir sistemini yatırtırır. Eğer akşamları kereviz içerikli bir aperitif tüketirseniz, gece daha iyi uyuyabilirsiniz.
Kereviz vücudun alkali dengesiniz düzenler ve böylece ekşime gibi problemlere karşı sizi korur.
Kereviz sindirime yardımcı olur: Bazıları kerevizin tadını kıtır kıtır bir meyveye benzetir ve tam da bu nedenle sindirim sisteminiz için oldukça iyidir. Kerevizin içerdiği yüksek su oranı, yine içerdiği çözünür olmayan liflerle birleşerek dışkının bağırsaklardan atılımında büyük kolaylık sağlar. Unutmayın: Kerevizin idrar söktürücü (diüretik ) ve temizleyici özellikleri olduğu için ishal olanların tüketmemesi tavsiye edilir.
Kereviz “faydalı” tuzlar içermektedir: Evet, kereviz sodyum içermektedir, fakat bu masa tuzuyla aynı şey değildir. Kerevizdeki tuz organiktir, doğaldır ve sağlık için gereklidir.
Gözlere iyi gelir: Büyük bir kereviz sapı, günlük A vitamini ihtiyacınızın %10 kadarını karşılayabilir. Vitamin A, gözlerinizi korumaya yarayan ve yaşa bağlı görme bozukluklarını engelleyen bir besin grubudur.
Kereviz “kötü” kolesterolü düşürür: Butylphthalide olarak adlandırılan bir bileşen içermektedir. Bu bileşen sebzelere koku ve lezzet veren şeydir. İşte bu bileşen aynı zamanda kötü kolestrolü de düşürmektedir. Chicago Üniversitesinde yapılan bir araştırma, günde sadece iki sap kerevizin tüketilmesi kötü kolestrol olan LDL’yi 7 puana kadar düşürebilmektedir.
Kan basıncını düşürür: Kerevizde bulunan ve Phthalides olarak adlandırılan aktif bileşenin kan dolaşım sağlığını kuvvetlendirdiği kanıtlanmıştır. Ham ve bütün bir kereviz yüksek kan basıncını azaltır.
Kereviz cinsel yaşantınıza takviye güç sağlar: Bu bilgi basitçe kulaktan dolma değildir. The Smeel and Taste Treatment and Research Foundation’ın müdürü olan Dr Alan R. Hirsch, kerevizde yer alan androstenone ve androstenol adlı iki feromonun uyarılma düzeyini arttırdığını söylemektedir. Siz daha bir kereviz sapı bitkiler.gen.tr üzerine kafa yormaya başladığınız anda bu iki feremon salgılanmaya başlar bile.
Kereviz kanserle savaşmaktadır: Illinois Üniversitesi’nde iki çalışma, kerevizde bulunan ve luteolin olarak adlandırılan güçlü bir flavanoidin özellikle pankreasta, kanser hücrelerinin büyümesini inhibe ettiğini göstermiştir. Bir başka çalışma da, kerevizin düzenli olarak tüketilmesinin göğüs kanseri hücrelerinin oluşumunu önemli oranda geciktirdiğini göstermiştir. kereviz
Faydalı Birkaç İpucu: kereviz
Kereviz alırken, büküldüğünde kırılan dik sağları olanları seçin. Yaprakları taze ve gevrek olmalıdır. Şu kuralı unutmayın: Rengi ne kadar koyu olursa lezzeti de o kadar çok olur.
Taze doğranmış kereviz, daha önce doğranmış ve kullanım için bekletilen kerevize göre besin değerlerini çok daha iyi korur. kereviz
Buğulanmış kereviz sadece aromasını korumakla kalmaz, aynı zamanda besin değerini de 99% oranında muhafaza eder.