Halile (Terminalia) Doğu Hindistan’da yetişen bir bitkinin olgunlaşmadan önce toplanan ve kurutulan 1-3 cm uzunluğunda, iğ biçiminde sert, kokusuz taneleridir. Sarı Halile ve Karahalile (Terminalia chebula) olmak üzere iki çeşidi bulunur.
Sarı Halilenin Bilinen Yararları
Kabızlığı giderir. Vücuda kuvvet verir. Zayıflığa ve kansızlığa karşı faydalıdır. Sinirleri güçlendirir. Nefes darlığı ve astıma iyi gelir. Balgamı söker. Cinsel gücü arttırır.
Karahalilenin Bilinen Yararları
Kabız edici özelliği ile ishali keser. Hazmı kolaylaştırır. Yaraları iyileştirir. Gaz söktürücüdür. Basur kanamalarını ve şikayetlerini giderir. Kalp çarpıntısını giderir. Kronik öksürük ve astım şikayetlerini azaltır. Damar büzücü etkisi ile kanamaları durdurmaya yardımcı olur. Vücuttaki zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Başta mide ve bağırsaklar olmak üzere sindirim sistemindeki yara ve kanamalara iyi geldiği için ülserlilere faydalıdır.
Sarı Halile Nasıl Kullanılır?
Dövülerek toz haline getirildikten sonra kahveyle karıştırılıp aç karnına yutulursa ishali keser. Bala karıştırılarak da yenebilir. bitkiler.gen.tr
Karahalile Nasıl Kullanılır?
Balla yenebileceği gibi kaynatılarak içilebilir. Kaynatılıp içilirse hazmı kolaylaştırır ve mideye kuvvet verir. Halile haricen yara iyileştirici olarak da kullanılır.
Basur Tedavisinde Kara Haline’nin Faydaları ve Kullanımı
100 gr. kadar Kara Halile yaklaşık 10 damla kadar sıvı yağ ile on dakika civarı kısık ateşte kavrulur. Kavurma esnasında yakmamak için sık sık çevrilmesi gerekeceğinden başında durulmalı ve dikkat edilmelidir. Kavrulmasının ardından soğumak üzere bekletilir. Yemeklerden sonra ağızda bir süre çiğnenmesinin ardından yutulmadan tükürülerek atılır.