Turpgiller familyasindan; toprak altinda siskin bir yumru yapan, topaç biçiminde etli ve tatli yumrumsu, iki yillik bir bitkidir. Yapraklari parçali ve tüylü, çiçekleri saridir. Yurdumuzda kökü basik ve yuvarlak olanlar makbüldür.
Içeriginde B vitamini ve madeni maddeler vardir.
Faydalari:
Idrar söktürür. Böbrek kumu ve tasinin düsürülmesine yardimci olur.
Romatizma ve nikriste faydalidir. Mafsal sisliklerini indirir, sikayetleri giderir.
Apse, dolama, kan çibani ve donmalarda kullanilir. Ergenlik sivilcesi ve egzama gibi cilt hastaliklarinda faydalidir.
Gögsü yumusatir. Akcigerleri ve bronslari temizler, vücuda rahatlik verir. Bogaz iltihaplarini giderir.
Nekahat devresini kisaltir. Kabizligi giderir. Vücudun hastaliklara bitkiler.gen.tr karsi direncini arttirir. Seker hastalarinin susuzlugunu giderir.
Kullanilisi:
Salgamin yapraklari ince kiyilarak salata seklinde yenilebilir ya da salgam suyu seklinde hazirlanip kullanilmaktadir.
Salgam Suyunun Yapilisi :
Salgam suyu, mor havucun özü alinarak yapilir. Önce, bulgur unu mayalanip bir hafta bekletilir, iyice eksidikten sonra sulandirilip, dut agacindan yapilan özel tahta fiçilara birakilir. Ardindan, mor havuç iyice temizlenip kaynatildiktan sonra bu fiçilara konulur, üzerine de salgam turpu yerlestirilir. Tahta fiçilarda bir hafta daha bekletilen bu karisima tuz ilave edilir. Fiçi içinde olgunlastirilan salgam, bekleme süresi sonunda süzülerek içime hazir hale getirilir.