Proteinin faydaları içerisinde enzimlerin ve hormonların üretimi ve düzenli bir şekilde fonksiyon göstermesi, hücresel ve kas sağlığının sağlanması bulunmaktadır. Protein moleküler taşınımda, hücre tamirinde ve yenilenmesinde yardımcı bir koldur ve kemiklere ve deriye mekanik ve yapısal destek sağlar. Doğru miktarlarda protein alımı bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar, nöral iletilerin daha etkili olmasını sağlar, daha sağlıklı saçlara sahip olmanıza yardımcı olur ve vücuttaki sıvının dengelenmesini sağlar. Ayrıca gerektiği zamanlarda vücudunuz tarafından kullanılan bir yakıt haline de gelebilir.
Kas Sağlığı: Proteinler kas kasılımında ve koordinasyonunda önemli bir rol oynarlar. Proteinler kas dokularında mikrofilament olarak bulunurlar ve kas yapısını oluştururlar. Kas büyümesi vücutta yeterli protein olup olmamasına bağlıdır. Kasta protein sentezinin oluşumu ve bu proteinlerini yıkımı arasında çok iyi bir denge sağlamak gerçekten önemlidir. Proteindeki kasların yıkımı belirli şartlara dayanır örneğin almanız gereken protein miktarı ilerleyen yaşlarda daha farklı olur çünkü kas yıkımı artışa geçer bu dönemlerde arıca dayanıklılık çalışmaları yapan sporcular için de protein alımının zamanı oldukça önemlidir.
Bağışıklık Sistemi: Daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için proteinler olmazsa olmazdır. Vücudumuzun bir kendini savunma mekanizması vardır ve bu mekanizme antibodyler yardımıyla kendisini birçok farklı enfeksiyona ve hastalığa karşı korur. Bu antibodyler, vücuttaki antijen denilen yabancı maddeleri tanıma yetisine sahip olan belirli proteinlerdir. Vücut antijenleri tanımladığı zamanlarda bunları ortadan kaldırmak için belirli antibodylerin üretimine baş vurur.
Sinir sinyalleri: Proteinlerin önemli fonksiyonlarından bir diğeri ise sinir sisteminin düzgün işlemesine olan katkılarıdır. Belirli bir reaksiyon tarafından uyarıldığı zamanlarda vücudun sinir sistemi aktive olur. Sinir sisteminde bulunan reseptörler bulunmaktadır bu reseptörler protein komplekslerine cevap verme yetisine sahiptir. Bu reseptör proteinler sinir sinyallerinden hücreler arasındaki geçişlerine ve taşınımlarına yardımcı olurlar ve aynı zamanda merkezi sinir sistemini de düzenlerler.
Sıvı Dengesi: Ozmos üzerindeki etkileri sayesinde, proteinlerin gerçekleştirebildiği bir diğer önemli fonksiyon ise vücutta bulunan sıvıların dengelenmesi ve düzenlenmesidir. Su, proteine çekildiği zaman, hücrenin içerisinde ne kadar protein olursa, suyun dengesi bir o kadar daha kolay sağlanmış olacaktır. Protein seviyelerindeki düşüş vücuttaki su dengesinin asidik bir değere kaymasına sebep olur bu da “ph” değerini değiştirir ve vücudun phının normal aralığın dışına çıkmasına sebep olabilir. Kan içerisinde bir sıvı dengesizliği olduğu zaman kan damarlarından fazla olan su dışarı çıkar ve bu da vücudun belirli yerlerinin su toplamasına yani ödeme sebep olur. Vücuttaki sıvı dengesinin ayarlanması kasların ve sinir hücrelerinin fonksiyonlarının daha iyi şekilde yerine getirilmesine de yardımcı olur.
Enerji Kaynağı: Proteinler vücutta aynı zamanda bir enerji kaynağı olarak da kullanılabilirler. Vücudun yetersiz enerji alması örneğin açlık durumlarında ya da kilo vermek için uygulanan diyet programlarındaki gibi, vücudun kendi proteinlerinin yakılması ve bunların enerji olarak kullanılmasına sebep olur. Eğer vücut ekstra protein depolamazsa, enzimler ve kas proteinleri enerji sentezinde kullanılmak üzere amino asitlere indirgenir ve hücrelere enerji bu şekilde yollanır.
Sağlıklı saçlar: Proteinler sağlıklı saçlara sahip olmanıza yardımcı olur aynı zamanda saçlarınızı da gelebilecek zararlardan korur. Yapılan araştırmalar proteinlerin vücutta saçların uzamasını kontrol eden bir etkisinin olduğunu göstermiştir. Bu etkileri göz önünde bulundurarak proteinlerin şampuan gibi saçları besleyen ürünlerin içerisinde kullanılması garip olmaz herhalde.
Hücre ve Doku Yenilenmesi: Sağlıklı bir vücuda sahip olmak ve bu sağlığın korunması için zarar görmüş hücrelerin ve dokuların yenilenmesi çok önemlidir. Vücudumuz proteinlerin oluşumu için sürekli olarak amino asit almak durumundadır bu proteinler de yeni tırnak, saç ya da deri gibi yeni hücrelere dönüşür. Sindirim sisteminde bulunan hücreler, deri ve kan hücrelerinin çürümesi birkaç haftadan daha uzun sürmez. İşte burada yeni hücrelerin eskimiz hücrelerin yerlerini doldurması için olaya proteinler el atar. Proteinler sayesinde yer değiştiren yeni hücreler sağlıklı olmanın bir göstergesidir. Bu yüzden de proteinler hücre yenileyici ilaç sektöründe de kullanılmaktadır.