Pırasa, Zambakgiller familyasından yılın her mevsiminde yetişen veya iki senede bir yetişen ve genellikle yaprakları için yetiştirilen sebzelik bir bitkidir. Diğer İsimleri Leek, Poireau, allium porrum olarak bilinir.
Soğanı uzun ve göbeklidir. Yazın ürün almak için ilk baharda veya güz aylarında; kış mevsiminde ürün almak için ise yaz aylarında ekilir. Yurdumuzda kamış pırasası ve kara pırasa denilen çeşidi çok yetiştirilir. Bol miktarda C, K ve B vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, bakır, silisyum, manganez, kükürt, iyot ve demir içeren pırasa besin değeri yüksek bir gıdadır.
Pırasanın bilinen yararları
İdrar söktürür. İştahsızlığı giderir. Anne sütünü arttırır. Vücuda kuvvet verir. Sinirleri kuvvetlendirir. Bağırsakları yumuşatır. Arı sokmasında kullanılır. Vücudu ve kanı temizler. Kansere karşı koruyucudur. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Basur memeleri için faydalıdır. Astım ve egzamada faydalıdır. Kan yapar ve kansızlığa iyi gelir. Sindirim sistemi için çok yararlıdır. Kabızlığı giderir. Suyu yüzdeki sivilce ve lekelere faydalıdır.
Şurubu göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. Böbrekleri, bağırsakları ve mideyi çalıştırır ve güçlendirir. Böbreklerdeki kum ve taşları düşürmede yardımcı olur. Romatizma, mafsal ağrıları, damar sertliği, üremi ve idrar tutukluğunda ve böbrek hastalıklarında faydalıdır. Çiğ olarak yendiğinde içerdiği ürik asidi dolayısıyla temizleyicidir ve yemek borusu iltihabına karşı etkilidir. Bir miktar pırasa iyice kaynatılıp suyu, banyo suyuna katılırsa vücutta görülen kaşıntılara, alerjiye iyi gelir.
Pırasa nasıl kullanılır?
Pırasa yemeklerde ve salatalarda kullanılır. Pırasa tohumu yenilmeye devam edilirse basuru iyileştirmeye yardımcı olur. Pırasanın beyazı iyice sıkılarak elde edilen su cilde parlaklık verir. Bu su sütle karıştırılıp sivilcelere sürülürse iyi gelir.
Öksürük için: İnce doğranmış pırasa süt içerisinde pişirilir, ılık bir hâle gelince bal ilâve edilerek ezilir. Günde üç defa yenilmeye devam edilirse öksürüğe iyi gelir.
Güzellik için: Yağlı cilt için rendelenmiş pırasa suyuna küçük bir kaşık bal eklenerek elde edilen bileşim cilde sürülür ve gülsuyu ile temizlenir. Yine sütte kaynatılmış pırasadan (beyaz kısmı) elde edilen su, güzel bir cilt sağlamaya yardımcı olur.