Pawpaw Bitkisi Yetiştiriciliği

Anavatatını Küzey Amerika olan pawpaw (Asimina Triloba) ülkemizde değerlendirilmesi gereken meyve ağaçları arasında olmalıdır. -25, -30 dereceye kadar kış soğuklarına dayandığı gözlemlenmiştir. 400 saat soğuklamaya ihityacı vardır. Çok sıcak iklimlerde yetiştiriciliği tavsiye edilmez.

Toprak yapısı olarak hafif asitli (pH 5-7) olmalıdır. Aynı zamanda iyi drenajlı toprakları sevmektedir.

Çok sıcak, düşük nem ve kuru rüzgara karşı hassastır.

Bu özelliklerine bakıldığında, Kuzey Anadolu, Karadeniz bölgeleri pawpaw yetiştiriciliğine uygun olduğu görülmektedir. Marmara bölgesi ve bu iklime benzer özellikte olan yerlerde pawpaw yetiştiriciliği denenebilir.

Kışın yaprak döken, 6 mt. ye kadar büyüyebilen bir ağaçtır.

Pawpaw fidanı ilk dikildiği yıllarda biraz ilgi ve bakım ister. Açıkçası biraz nazlıdır. Ve yavaş büyür. Fakat yerine alıştıktan sonra hızlı gelişme gösterir. Aşılı pawpaw fidanı 3-4 yaşında ilk meyvesini verebilir. Eğer tohumdan pawpaw fidanı dikriyseniz biraz daha sabırlı olmanız gerekecektir tohumdan yetişen pawpawlar daha geç sürede meyve verirler.

Pawpaw ağaçları dip sürgün verirler. Dip sürgünler budanmalıdır. Budanmazsa çalı görünümüne döner uygun formdan uzaklaşır. Budama ihtiyacı başka yoktur. Genel olarak kuruyan dallar budanır.

Pawpaw çiçekleri mart ayında açar, çeşitlerine göre değişmekle beraber mayıs ayına kadar çiçeklenme süre ve yaklaşık 6 hafta kadar çiçekli kalır. Çiçekler yapraklanmadan önce başlar, çiçeklerde dişi organ çoktur bu yüzden çiçeklerde meyve tutumu bazen birden fazla olmaktadır.

Pawpaw çiçekleri kötü kokmaktadır. Bu yüzden arıları pek cezbetmezler. Genellikle sinek ve böcekler döllenme olayını gerçekleştirir. bitkiler.gen.tr

Pawpaw ağaçları kendine verimli değildir. Bu yüzden uygun tozlayıcı çeşitlerin olması meyve verimini çok etkiler. Sunflower çeşiti kendine verimli olarak bilinmektedir. Aşağıda pawpaw çeşitlerine bakabilirsiniz.

Meyve tutumu çok olursa meyvelerde seyreltme yapılması meyve büyüklük ve kalitesini arttırır, uygun koşullarda pawpaw meyvesi tanesi 500 grama kadar çıkar.

Tohumdan yetiştirme hiç bir meyvecilik tesisinde önerilmez. İyi bir meyve bahçesi iyi çeşitlerle aşılanmış olmalıdır. Pawpaw da yine ayını şekilde aşılanmaya ihtiyacı vardır. Aşılanmazsa meyve verimi ve kalite düşer. Bilinen pawpaw çeşitlerinden bazıları şunlardır:Pawpaw çeşitleri:

Sunflower: Meyvesi orta büyüklüktedir. Meyve eti altın rengindedir. Çekirdek sayısı azdır. Tadı güzeldir. Kendine verimli olduğu bilinmektedir. Yani tek başına meyve verebilir.

Mitchell: Meyvesi orta büyüklüktedir. Hafif sarı kabuklu ve meyve eti altın rengindedir. Tadı çok güzeldir.

Sweet Alice:Orta büyüklükte meyve verir. Çok verimli bir çeşittir. Tadı iyidir.

Taytoo: Orta büyüklükte meyve verir. Çok verimli bir çeşittir. Açık yeşil kabuklu, meyve eti sarıdır. Tadı çok güzeldir.

Overleese: Meyvesi oldukça büyüktür. Meyve eti sarıdır, diğer çeşitlere göre daha az çekirdekleri vardır. Tadı çok güzeldir.

Wells: En: En iri meyve veren çeşitlerdendir. Yeşil kabuklu meyve eti portakal rengindedir. Hadi çok iyidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir