Pankreas sindirim işleminde rol oynayan önemli bir organdır. Yediğimiz besinler midede işi bittikten sonra ince bağırsağa boşaltılır ve pankreastan salgılanan mideden gelen içeriği nötralize eden ve bu sayede ince bağırsak duvarına zarar verilmesini önleyen enzimler ile karıştırılır.
Pankreas amilaz, lipaz, tripsin, kimotripsin ve nükleaz gibi çok önemli enzimler salgılarken aynı zamanda kan şekerini azaltarak hücrelerin bu şekeri daha sonra kullanabilmesi için depolamasına yardımcı olur.
Doğru ve doğal besinler tüketmek pankreas sağlığına katkıda bulunabilir ve –onun iyileşmesine yardımcı olabilir. Bu sayede pankreatit gibi pankreasın ağrılı bir iltihaplanması önlenebilir.
1- Yaban mersini
Yaban mersini ve kiraz gibi meyveler iyi bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidanlar bilindiği üzere hücre hasarını önlemeye yardımcı olur.
2- Brokoli
Brüksel lahanası, lahana ve karnabahar gibi brokoli ve diğer turpgiller, kanseri önlemeye yardımcı olabilen güçlü kimyasallar içerir.
3- Sarımsak
Sarımsak ve soğan pankreas için yararlı olan çeşitli kimyasallar içermektedir. Gerek taze gerekse de pişirerek yararlarından istifade edebilirsiniz.
4- Kırmızı Üzüm
Kırmızı üzümde bol miktarda etkili ve güçlü bir antioksidan olan resveratrol bulunur. Eğer pankreatit varsa kırmızı şarap kullanmaktan ve bunun yerine bir avuç kırmızı üzüm yiyin.
5- Kırmızı Reishi Mantarı
Kırmızı reishi mantarı vücudun dengesinin yeniden sağlanması ve korunmasının yanı sıra inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir.(Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız!! Kırmızı Reishi Mantarı )
6- Ispanak
Ispanak pankreasın ihtiyacı olan B vitamini ve demir içermektedir. Ispanak salatası yada az su ile haşlanmış sarımsakla hazırlanan ıspanak yemeği seçeneklerini tercih edebilirsiniz. Lahana, hardal ve pazı gibi diğer yeşil yapraklı sebzelerde, pankreas için yararlıdır.
7- Tatlı Patates
Tatlı patates ile birlikte havuç, mısır ve kabak gibi sarı ve turuncu sebze ve meyveler de pankreas için yararlıdır ve pankreas kanserini önlemeye yardımcı olabilir.
8- Tofu
Tofu düşük yağlı mükemmel bir protein kaynağıdır. Soya fasülyesinin ezilmesi ile oluşan pürenin haşlanması ile elde edilir. Daha sonra bu haşlanan kıvamdan posa ve su uzaklaştırılarak kalan kısım tofu olarak isimlendirilir. İçeriğindeki protein sayesinde mükemmel bir şifa kaynağıdır fakat bunun aksine yağ ise pankreas sorunlarını artıran bir yanlışlıktır.
8- Domates Sebze Çorbası
Domates C vitamini ve antioksidanlar bakımından iyi bir kaynaktır. Bunu yanı sıra sebzeler de antioksidanlar ve yararlı besinler içermektedir.
9- Aktif Kültürlerde Yoğurt
Doğal ev yoğurdu iyi bir probiyotik kaynağıdır ve yararlı bakteriler içerir. Bu bakteriler bağışıklık sistemini güçlendirir ve sindirim sistemi fonksiyonlarını iyileştirir. Mümkünse şeker eklenmeyen yoğurtları ve doğal olanlarını tercih edin.