Menengiç (Çitlenbik) (Pistacia terebinthus), sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) ailesinden, Güneydoğu Anadolu bölgesine özgü yaprak döken Fıstık Familyasından bir çalı türüdür. Esasen melengiç için çalı ifadesi kullanılsa da, aşılanmamış Antep Fıstığı olarak da tanımlamak yerinde olacaktır.
Meyveleri ya çerez ya da böreklerde iç malzemesi olarak tüketilir. Ayrıca meyvelerinden menengiç kahvesi, yağından sabun(bıttım sabunu) yapılır. Çerez olarak tüketiminde ağızda ilk olarak açı bir tat, daha sonra da mayhoş ve otantik bir tat bırakmaktadır.
Menengiç yörelere göre çitlenbik, çedene, çıtlık, çitemik, bıttım farklı isimlerle anılır. Örneğin Adana’nın Kozan ilçesinde Çıtımık olarak söylenir. Antalya’nın Akseki ve Manavgat ilçelerinde çöğre veya sakızlak adıyla anılır. Kürtçe’de ise Kezwan ismi kullanılmaktadır.
Gelmiş geçmiş en muhteşem içeceklerden biri. Yalnız üstünde oluşan kreması için birde çay kaşığı ısmarlarsanız içerken daha rahat edersiniz. Müthiş bir tadı var,sanki sütlü gibi ama çok farklı anlatılır gibi degil. İçindeki tanecikler en sonunda kaldıgında tadına doyamadıgınız için onlarıda yemeye kalkabilirsiniz.yapmayın oldukça acıdır.
Kansere ve yaşlanmaya karşı menengiç kahvesi Türk kahvesine göre daha yumuşak bir tada sahip olan vücudu kansere ve yaşlanmaya karşı koruyor.
Hasadın ardından yıkanıp, güneşte kurumaya bırakılan meyvelerin, koyu kahverengiye dönene kadar kavrulup, macun kıvamına gelince ezilmesiyle elde edilen menengiç kahvesinin sütlü olarak da hazırlanabildiğini anlatan Hayoğlu, şunları kaydediyor:
“Menengiç meyvesinin bileşiminde E ve B grubu vitaminler ile sodyum, potasyum, fosfor, kalsiyum, demir, magnezyum, çinko, bakır, mangan, selenyum, kadminyum gibi önemli mineral ve elementler bulunuyor. Aynı zamanda protein, yağ, besinsel lif, doymamış yağ asitleri ve mineral maddeler açısından da son derece faydalı bir bitkidir. bitkiler.gen.tr
Menengiç Kahvesi bu ağacın meyvelerinin kurutulup kavrulması, ardından tıpkı Türk Kahvesi gibi pişirilmesi ile elde edilmektedir. Oldukça faydalı olan Menengiç birçok sağlık sorunu için kullanılabilmektedir.
Menengiç Kahvesi ve Faydaları
Öksürüğü keser.
Balgam söktürür.
Nefes açıcıdır ve nefes darlığına iyi gelir.
Nefes darlığına iyi gelir.
Antiseptik özelligi vardır.
Göğsü yumuşatır.
Solunum yollarına faydası vardır.
Ayak terlemelerini önler.
Yaraları tedavi eder.
Böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur.
Ses tellerine iyi gelir.
Mide ağrılarını dindirir.
Kalp yetmezliği riskini azaltır.
Afrodizyak(Cinsel gücü artırıcı) etkisi vardır.
Yağlı bir içecektir, yüksek E vitamini ve doymamış yağ asidi düzeyi ile kandaki kolesterolü düşürmeye kalp ve damar sertliğini önlemeye yardımcı olur.
Menengiç Kahvesi yakın bir zamana kadar Güneydoğu illerinde sadece evlerde ikram niteliğinde pişirilir ve tüketilirdi. Ancak gerek aroması ve gerekse de faydaları itibariyle artık birçok kahve dükkânında ve aktarda ambalajlı bir şekilde bulmanız mümkündür. Hatırlatmak isteriz ki, menengiç kahvesinin aldıktan sonra kısa bir sürede bitirmelisiniz. Gerek içerdiği uçucu yağdan dolayı, zamanla aromasını yitirmesi nedeniyle, gerekse de yağı zamanla üste biriktiğinden altta kalan tortunun sertleşmesi ve bayatlaması nedeniyle…
Fayda dolu bu kdar bilgiden sonra gelelim Memengiç Kahvesinin yapılışına…
Menengiç Kahvesi Nasıl Yapılır?
Malzemeler (1 kişilik):
1 kahve fincanı süt
1 çay kaşığı kahve (Fincanınızın büyüklüğün ve zevkinize göre aha az veya daha fazla da katabilirsiniz)
Zevkinize göre tercihen şeker
Yapılışı:
İlk olarak sütü cezveye alın ve üzerine kahveyi ve şekeri ekleyin, karıştırarak pişirin.
Pişen kahveyi fincana koyarak servis yapın. Yapımı bu kadar basit…
Şifalı günler dileğiyle afiyet olsun.
gerçekten mütiş bir tarif ve süper işe yarıyor
Kahve güzel görunuyor