Mate, Güney Amerika’da yetişen “Ilex Paraguayensis” isimli bitkinin yapraklarıdır.İlk olarak Güney Amerika yerlileri daha sonra cizvit rahipleri
tarafından üretilmeye başlamıştır ve uyarıcı etkisinedeni ile çay ve kahve yerine tüketilen günlük bir içecek olarak kullanılmıştır.Mate çayı en çok Pareguay’da da yetişdiği için Pareguay çayı olarakda bilinir.
Mate çayı dünyada obezite gibi kiloylo birlikte gelen hastalıkların tedavisinde kullanılır.Vücuddaki yağ emilimini engelliyor yağların hızlı yakılmasını sağlıyor. Aynı zamanda kafein benzeri özelliklere sahip fakat kafeinin kötü etkisine sahip değildir. Her yaştan grubu tarafından kullanılabilir. Metabolizması yavaş işleyen kişiler için son derece sağlıklı bir içecektir. Tam etki için günde üç fincan tüketilmelidir.
Mate yaprağı zayıflatır mı?
Mate yılın 12 ayı yapraklarını dökmeyen bir bitkidir.Tropik ve yarı tropik iklimlerde yetişir, yerliler ona `Tanrı`nın ağacı` derler, Avrupa`da da `yeşil altın` olarak anılır. Son yıllardaki popüler ismi ise `yağ yakıcı çay`. Paraguay
yağmur ormanlarında doğal olarak yetişir, diğer adının `Paraguay çayı` olmasının nedeni de bu
Yağ yakımını arttıran metebolizmayı hızlandıran ve enerji veren zayıflamak isteyen insanlar için muhteşem bir bitki. Dr, Torben Anderson`un 2004 yılında Danimarka`da Charlottenlund Medical Centre`de 44 sağlıklı şişman insan üzerinde yaptığı deneysel çalışmada, 45 gün boyunca mate yaprağı çayı ve ekstresi kullanan grup ortalama 5 kg kaybetmiş, kontrol grubunda ise kilo kaybı olmamış. Mate yaprağı hakkında yapılmış yüzbinlerce bilimsel araştırmalarda mevcut özellikleri sadece yağ yakıcı ve metobolizma hızlandırmakla sınırlı değil aynı zamanda iştah bastırıcı gibi bir özelliğide var.mate ay, mate çayı, mate çayı ottu, mette otu