Gulaş, Macaristan’ın geleneksel yemeklerinden birisidir. Genellikle dana eti ile yapılır. Bizim orman kebabı yemeğimize de benzerlik göstermektedir. Bu yemeğin ilk başta ismi cezbetti, sonra tadına bakınca bilinen yemeklerden bir farkı olmadığını anladım. Biz millet olarak severiz, farklı isim ve lezzetleri. Bu yemekte işte bu tarz diyebiliriz. Ancak mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz. Hem ismiyle havalı, hemde lezzetiyle eşsiz bir tat. Birde et ve sebzeyi bir arada yemeği sevenlerdenseniz, mutlaka yapmalısınız. Eminiz ki, pişman olmayacaksınız. Gulaş yemeğinin en belirgin özelliği de, kırmızı toz biberidir. Yani baharatlı bir yemektir. Baharat severler içinde tadına doyum olmayacak bir lezzet denilebilir. Yemeğimizden bu kadar söz ettikten sonra gelelim, Macar gulaş yemeği tarifinin yapılışına…
Kullanılacak Malzemeler
1 kilogram dana eti
4 adet iri havuç
4 adet büyük boy patates
300 gram arpacık soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı salça
1 çorba kaşığı un
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber (isteğe göre acı, biz acı tercih ediyoruz)
Tuz
Yapılışı
Öncelikle etleri iri iri doğrayın. Bu yemeğin en önemli püf noktalarından ve özelliğinden birisidir, malzemelerin iri oluşu. Sonra düdüklünün içerisine atın ve haşlayın. Bu aşamada düdüklü tencere kullanmaya da bilirsiniz. Ancak düdüklü tencere tamamen iş kolaylığı olduğunu unutmayın. Zamandan tasarruf her zaman etmek gerekir ki, özellikle çalışan kadınların. Hatta haşlama aşamasında içerisine 1 tatlı kaşığı da üzüm sirkesi ilave ederseniz eğer, etler lokum kıvamında olacaktır. Malum dana eti biraz geç yumuşar. Buradaki püf noktamızı da verdiğimize göre yemeğin yapım aşamalarına geri dönebiliriz. Etler haşlanırken diğer malzemeleri hazırlamaya başlayın. Patateslerin kabuklarını yıkayın ve sonra soyun. Kararmamaları için suyun içerisinde bekletin. O arada da, soyulan patatesleri iri küpler halinde doğramaya başlayın. Doğranan patatesleri o suyun içerisine atabilirsiniz. Sonrasında suyu dökün ve yeniden içerisine su doldurun. Sonra havuçları iyice yıkayın. Bu arada havuçları soymayın. Çünkü neredeyse bütün vitaminleri kabuğunda diyebiliriz. Güzelce yıkanan havuçları da halka şeklinde ve kalın olarak doğrayın. Son olarak da, soğanların bitkiler.gen.tr kabuklarını soymanız yeterli, çünkü onları doğramak gerekmiyor. Bu aşamada da etler haşlanmış olacak. Tencereden eti süzgecin üzerine dökün ve suyunu süzün. Sonra bir başka tencerenin veyahut aynı tencereyi yıkadıktan sonra ocağın üzerine koyun. İçerisine zeytinyağı dökün ve yağı yakmadan ısıtın. Isınan yağın içerisine haşlanan etleri atın ve hafif kavurun. Çiğ kokusunun çıkması için. Ne kadar da olsa haşlama et biraz farklı kokar. Tabi et sevmeyene… Hafif kavrulan etlerin içerisine salçayı ve unu ilave ederek birbirleriyle emişene kadar kavurmaya devam edin. Bu arada ocağın altı çok açık olmasın ki, yanmasın. Daha sonra kenarda bekleyen; patates, havuç ve soğanları ilave ederek birkaç dakika da böyle kavurun. Üzerine ister et suyu, ister normal su ekleyin. Çok sulu olmaması gerekir. Üzerine hafif basar su ilave etmeniz yeterli olacaktır. En son olarak da, tuzu ve kırmızı toz biberi de ekledikten sonra kısık ateşte kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın.