lif ve E vitamin kaynağı kızılcık bitkisi

Kızılcık lif ve E vitamini kaynağıdır. ½ bardak kızılcık (125 ml) 23 kaloridir, 2 mg lif ve 7 mg C vitamini sağlar.
Kızılcık aynı zamanda K vitamini, manganez ve geniş çapta doğal bitki kimyasalları olan fitonutrientleri içerir.
Bunlar zararlı serbest radikallere karşı vücudu korur, iltihap karşıtı ve anti-kanser özellik gösterirler.

İdrar yolları enfeksiyonunu engeller

Kızılcıktaki yüksek proantosiyanidinler idrar yolu duvarlarına bazı bakterilerin yapışmasını ve çoğalmasını engeller, enfeksiyonlarla mücadelede yardımcıdır. Özellikle tekrarlayan enfeksiyonu olan bireylerde kızılcık tüketimi önerilir. Yapılan çalışmalarda kızılcık tozunun komplike üriner sistem enfeksiyonlarında sıklıkla karşılaşılan ‘Proteus Mirabilis’ bakterisini inhibe ettiği saptanmıştır. Kızılcık suyu ‘Helikobakter Pilori’ bakterisinin mide duvarına yapışmasını da önleyerek mide ülserlerine karşı koruma sağlar. bitkiler.gen.tr

Kötü kolestrolü düşürür

Bazı çalışmalar kızılcıktaki polifenollerin antiinflamatuar (iltihap karşıtı) mekanizmalar sayesinde trombosit birikmesini önleyerek ve kan basıncını azaltarak kardiyovasküler hastalığı azaltabileceğini göstermektedir. Kızılcık LDL (kötü kolesterol)’yi düşürüp HDL (iyi kolesterol)’yi artırarak kalp sağlığını destekler. Yapılan bir çalışmaya göre günde 1 bardak şekersiz kızılcık suyu tüketiminin HDL kolesterolünü %10 artırdığı saptanmıştır. Kızılcık antioksidan ve antiinflamatuar özellikleri ile aynı zamanda beyini yaşa bağlı hafıza kaybı ve koordinasyon bozukluklarından korur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir