Lahana hakkında bilinmesi gereken faydaları

Vatani Avrupa olan Lahana 4000 yildanberi insanlar tarafindan sebze olarak kullanilmaktadir. Lahana bizde çok yenilen ve çok sevilen bir sebze türüdür. Pek çok çesidi varsa da en çok begenileni Beyaz lahanadir. En ziyade kisin yenen sebzeler arasindadir ve göbekli lahana pek makbul sayilir. Lahana amprik olarak tipta binlerce yildir kullanilmaktadir.
Faydalari ve Kullanimi:
Lahana salata olarak dolmasi yenir ve sikilarak suyu Içi­lir. Lahana suyu mide ülserlerine çok iyi gelir. Ülserliler bu sudan 3 hafta içmeleri gerekir. Sirozlu hastalar günde 400 gram lahananin yarisini çig yansida pismis olarak yerlerse hem idrar çogalir ve hem de hastalarin genel durumlarinda bir düzelme görülür. Lahana Skorpit hastaliginin mükemmel bir ilâcidir.
Lahanayi antibiyotikler sirasina koymak mümkündür. Çünkü lahana içinde mikroplari öldüren bir madde vardir. La­hana kanda sekeri düsürür ve bu hassasindan dolayi seker hastalari yiyebilir.
Lahana usaresi içinde yesil nisasta, bitkisel albümin, pas kükürt, protider, lipidler, minerallerden fosfor, kalsyüm, demir, C, B1, B2, PP, ve A vitaminleri bulunur. Lahananin gü­nes gören yerlerinde rasitizmaya iyi gelen D2 vitamini mevcut­tur.
Lahana usaresi ülserli kolitlerde kullanilir ve çok iyi ge­lir. Zira içinde kükürt, potas U vitamini ve kanamalari durdu­ran K vitamini ihtiva eden bir müsileaj vardir. Lahana pisiril­diginde U vitamini yokolur. Bu vitamin bagirsak zarinin koruyucusudur. Bu nedenle lahananin suyunu içmeli veya taze olarak salatasini yemelidir. Lahana pisirildiginde ahengi bozu­lur ve hazmi güç bir besin olur.
Lahanada kükürt, arsenik, kalsyum, fosfor, bakir, iyod bol miktarda mevcut oldugundan istah açar ve vücudu mine­rallerden zenginlestirir. Lahana vitaminlerden zengin oldugu için skorpit hastaligini önler. A vitamininden zengin oldugu için vücudumuzun örgülerini besler, içindeki B1 vitamini sa­yesinde sinir sisteminde denge saglar. Içindeki B2 vitamini hücre teneffüsü kolaylasir.
Terkibinde bulunan kükürt dezen­fektandir, ekzama ve sebore için çok iyidir ve cildi korur. Klo­rofili hemoglobin tevlit eder ve kansizliga karsi iyi gelir. Bakat lahana pisirildiginde bütün bu maddeler kaybolur. Pisme­mis lahana gebe kadinlara, kansizlara, zayiflara, bagirsak pa­razitlerine ve romatizmalilara iyi gelir. Lahana suyunun lezze­ti pek hos degildir, fakat buna havuç suyu ve birkaç damla da limon suyu eklenmelidir.
Distan Kullanimi:
Lahana yapragi tatbikat! su hastaliklarda yapilir; Yara ve berelerde, eziklerde, kapanmayan yaralarda, bacakta bulunan varis yaralarinda, gangrenlerde, ekzamalarda, kan çibanlarin­da, damar hastaliklari ve basur yaralarinda, her çesit abseler-de, sinir, romatizma, bel, siyatik ve yüz agrilarinda, böbrek agrilarinda, yarida ve bütün basagrilarinda mide, bagirsak, ka­raciger ve akciger hastaliklarinda nezle, bronsit, zatülcemp, ur ve hayvan isiriklarinda kullanilir.
Kullanildigi hastaliklar:
Abseler ve kan çibanlari: pismemis lahana yapraklari yi­kanir ve iki üç kat katlanarak abse üzerine tatbik edilir 3-4 saat veya bütün gece abse üzerinde birakilir. Eger tahammül edilmeyen bir sicaklik duyulursa pansumani taze yapraklarla yenilemek lâzimdir. Böylece yaradan cerahat fcayboluncaya kadar pansumanlara devam sarttir. Distan yapilan tatbikat ile beraber içten usaresini içmelidir.
Alkolizm : Çig lahana yenilebilecegi gibi usaresini de içmelidir.
Anjinler: Her türlü bademcik ve bogaz iltihaplarinda dis­tan tatbik edilir ve lahana usaresi ile de gargara yapilir.
Kansizlikta: Günde 1-2 bardak usaresi içilir.
Ses kisikligi olan bogaz iltihaplarinda: Lahana usaresi balla karistirilir gargara yapilir ve içten yenir. Sarkicilar ses kisikligini önlemek için bir yumurta sarisini tuzsuz lahana su­yu içinde iyice ezerek içerler.
Damar Iltihaplari: 3 – 4 tabaka lahana yapragi bacak üze­rine tatbik edilir, bütün gece orada birakilirsa agri derhal ha­fifler ve sifa bulmasa dahi büyük fayda saglar.
Astim ve bronsitler: Lahana yapraklari 3-4 kat gögüs, bogaz ve akcigerlerin asagi kisimlarina ve nerede agri varsa oraya tatbik edilir bir gece orada biraktiktan sonra agri de­vam ediyorsa pansuman yenilenir. Bununla beraber 60 gram lahana yarim litre suda kaynatilir ve bunun içine 70 kram bal konur ve yenir. Yahut günde 1-2 bardak usaresi içilir.
Yaniklar: Mümkün oldugu kadar erken olmak üzere ezil­mis olan lahana yapraklari tatbik edilirse hayret verici bir so­nuç alinir.
Böbrek sancilari : Lahana yapraklari agriyan bölge üze­rine tatbik edilir.
Bagirsak sancilari: Lahana yapraklari 3-4 tabaka halin­de karin üzerine vurulur. Ve bir sargi iie sarilarak bütün ge­ce birakilir. Lahana usaresinden günde 1-3 bardak içilirse sancilar durur. Esit miktarda havuç suyu ile karistirilir ve içi lirse sonuç daha iyi olur.
Beyne kan hücumu ve günes vurmasi : Hekim bulunma­yan yerlerde 2-3 tabaka lahana ense bölgesine vurulursa ve bu tatbikat 3-4 saatte bir degistirilirse netice parlak olur.
Kabizlik : Pismis lahananin ilk suyu günde 2 – 4 bardak içilir.
Depresyonlarda: Günde 2 bardak lahana suyu içmek çok faydalidir.
Seker hastaligi : Diger bitkisel ilaçlarla birlikte günde 1.-2 bardak lahana suyu da içilir.
Ishal ve dizantiriler: Lahana yapraklari bir veya iki taba­ka olmak üzere gündüzleri, 3-4 tabaka geceleri çok sikmamak sartiyla tatbik edilir. Uzunca bir süre kaynatilmis olan suyun­dan da içilir.
Kas ve romatizma agrilari: Lahana yapraklari 3-4 kat ag­riyan yerlere tatbik edilir ve bir yün parçasi ile sarilir ve gün­de üç dört kez tekrarlanir. Yahut beyaz sarap içinde pisirilmis olan yapraklardan yaki yapilir ve agriyan yerlere tatbik edilir. Lahana usaresi günde 1-2 bardak içilir.
Ekzamalar: Yapraklar kisa süreli (1 saat) tatbik edilir. bitkiler.gen.tr Eger ekzama kuru ise yapraklar zeytin yagi ile yaglanir. Lahana kani temizler ve örgülere canlilik verir. Fakat lahana her türlü ekzamaya iyi gelmez. Ekzamali ayni zamanda lahana usaresi içerse faydalidir.
Soguk vurmalarinda : Lahana yapragi tatbik edilir.
Burkulmada: Üç dört kat lahana yapragi konur, pamuk konulduktan sonra sarilir. Bu pansuman sabah aksam degis­tirilir.
Genel yorgunluk: Iyi bir besin almakla beraber günde bir veya iki bardak lahana usaresinden içilir.
Karaciger: Lahana yapraklari karaciger siskinliklerirre iyi gelir, karaciger agrilarini keser. Lahana ayni zamanda saf­ra kesesi hastaliklarinda ve karaciger yetersizliginde de kul­lanilir. Gündüzleri iki veya üç kat, geceleri ise üç veya dört lahana yapragi tatbik edilir ve her saatte bir degistirilir. Ge­celeri ise bütün gece kalir.
Soguk vuruklarinda: Zeytin yagina batirilmis lahana yap­ragi vurulur.
Grip salginlarinda: Günde bir veya iki bardak lahana su­yu içilir. Bu sekilde insani gripten korur.
Hemoroidler: Lahana yapragi tatbik edilir.
Bagirsak hastaliklarinda: Lahana usaresi günde iki çor­ba kasigi sabahlari içilir.
Uykusuzluk: Yatarken üç veya dört kat olmak üzere la­hana yapragi enseye bazen bacaklara konur ve sarilir.
Sarhoslukta: Kaynatilmis lahana suyu, sogan çorbasi kay­natilmis prasa suyunu içmek çok faydalidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir