Bilimsel adı Stellaria media olan kuş otu her şifalı bitki gibi, içerdiği maddeler nedeni ile sağlığımıza faydalıdır. Halk dilinde kuşekmeği, serçe dili, dil otu, cam otu ya da serçe otu olarak da bilinen kuş otu karanfilgiller familyasına mensup otsu bir bitkidir. En az10 cm. en fazla 30 cm. ye kadar boylanabilen bitkinin toprak üstü kısımları organik asitler, potasyum tuzlan, fosfor ve C vitamini bakımından zengindir. Salatalarda çiğ olarak tüketildiği gibi, demlendirilerek çayı yapılabilir, böreklere katılabilir ve haşlanarak da lezzet verebilmektedir.
bitkiler.gen.tr
Yazımızda kuş otu ile ilgili yenmesinin dışında kalan faydalı bilgileri sizlerle paylaşacağız.
FAYDALARI NELERDİR?
Böbrekleri çalıştırır. Bu sayede idrar çıkışını artırır.
Romatizma ağrılarını hafifletir.
Kabızlığı önler. Balgamı söker.
Basura iyi gelir.
Deri hastalıkları, sedef ve egzamada kullanılabilir. Cildi yumuşatır.
Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Ezilmeler ve deri tahrişlerine iyi gelir. Yaraların üzerine, çiğ yapraklardan elde edilen lapası hazırlanarak sorun olan bölgelere haricen uygulanır.
Bağırsak gazlarını giderir.
Sakinleştirici özelliği bulunmaktadır.
Düzenli kullanımda, adaçayı ile birlikte çayı yapılırsa rahim kanamaları ve iltihaplarına iyi gelir.
Maydanoz ile birlikte çayı demlenerek düzenli içilirse idrar torbası taşlarına iyi gelir.
Kantaron ile beraber çayı yapılarak isteğe göre bal ile tatlandırılır. Düzenli kullanım öksürük, bronşit ve nezle olumlu sonuçlar doğurur.
Kuş otu çayı kansızlığa iyi gelir. Gene çayı hastalığın çabuk iyileşmesini sağlar.