Kolza bitkisinin genetiğinin değiştirilmesi ile elde edilen tohumlardan üretilen yağa Kanola yağı denilmektedir. Kanada tarafından yapıldığından Kanada yağı olarak da bilinir. Son yıllarda piyasalarda tanıtımı yapılan bir yağdır. Bu yağın zararları ve yararları da vardır.
Kanola yağının zararları nelerdir?
Kolza bitkisi üzerinde yapılan araştırmalar bu bitkinin çok zehirli olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle 1881-1996 yılları arasında bu bitkinin kullanımı komple yasaklanmıştır. Özellikle kalp hastalıkları ve kansızlık, kabızlık, körlük geliştirebilen bir bitkidir. Yasaklandığı dönemde hayvan yemlerine katılmış ve hayvanlarda deli dana hastalığı görülmüştür.
Son dönemde fareler üzerine yapılan deneylerde, kolza bitkisi kalp, böbrek ve böbrek üstü bezlerinde sıkıntı oluşturmuştur. Yağın kendi içinde bol miktarda bulunan erusik asit, sinir ve kan dolaşımında çeşitli hasarlar yaratmaktadır.
Kanola yağının faydaları nelerdir?
Bugün piyasada satılan Kanola yağları bitkinin zararlı etkilerinden ayrıştırılmıştır. Kanola yağı içinde ki erusik asit, %40’lardan %0.1 oranına kadar düşmüştür. Kanola yağı bu durumu ile doymuş yağ oranı yüksek olan bir yağdır. Zeytinyağında %15, ayçiçeği yağında %12, kanola yağında ise %7 oranında doymuş yağ vardır. Bu oram bize kanola içinde omega-3 yağ asidi olduğunu kanıtlamaktadır.
Kanola yağında, tekli doymamış yağ oranı yüksektir. Zeytinyağında bu oran %73, kanola da ise %63 dür. Tekli doymamış yağlar, kötü kolesterolü önlediklerinden önemlidir.
Kızartma sonrası bozulmamaktadır çünkü yanma derecesi yüksek bir yağdır. bitkiler.gen.tr Ayrıca, kızartma sonrası kanolanın tadı da değişmemektedir.
Kanola yağı tamamen genetiği ile oynanan Kolza bitkisinden üretilir. Ülkemizde bol ayçiçeği ve zeytinyağı varken, bu yağı kullanmak çok mantıklı değildir. Özellikle, margarin ve işlenmiş gıdalarda ucuzluğu nedeni ile kullanılmaktadır. Marketten evinize gıda alırken mutlaka içeriğini araştırın.