Vücudun yapı taşı olan hücrelerde, hücre zarında olan ve vücuda gerekli maddeler arasındaki kolesterol, kanda proteinlere bağlanarak tüm dokulara ulaştırılır. Vücudun ihtiyaç duyduğu kolesterolün % 75 oranı karaciğerde üretilmektedir. Kalan kısmı tüketilen besinlerden alınır. Ancak vücuttaki kolesterol fazla olduğunda, damarlarda birikir ve zamanla plak oluşumlarına neden olur.
Kolesterol, iyi ve kötü olarak sınıflandırılır. Kötü kolesterol, damarlardaki plak oluşturur. İyi kolesterol ise, damarlardaki kolesterol birikimlerini karaciğere taşıyarak, plak oluşumuna engel olur.
Kötü kolesterolün normal seviyelere düşürülmesi için, bazı önlemlerin alınması gerekir. Aksi halde kalp ve damar hastalıklarının görülme riski artar. Kişide kalp krizi ve felç olma olasılığı yükselir. Kötü kolesterolü düşürmek için; uygulanan tedavi, ilaç kullanımı, beslenme ve yaşamda yapılacak değişiklikler ile mümkün.
Kötü kolesterol nasıl düşürülür?
kotu-kolesterolKötü kolesterolün düşürülmesi için, ilaç tedavisi, diyet ve egzersiz birlikte düşünülmelidir. İlaç tedavisi en son çare olarak düşünülse de, diyet ve egzersizle düşürülemeyen, kötü kolesterol için, ilaca başvurulur. Genellikle kalıtsal etkenler, diyet ve egzersiz yetersiz kılabiliyor.
Kötü Kolesterolü Düşürmek için;
* Beslenmede bol miktarda sebze ve meyve tüketilmeli. Öncelikle; mevsimine göre, sebze ve meyve tüketilmelidir. Kuru baklagiller, yeşillikler, ceviz, lahana, maden suyu, domates, kırmızı sebze ve meyveler, marul gibi yiyecekler diyet listesinde olmalı. Ancak; tereyağı, salata sosları, mayonez, cips, kuyruk yağı, patates gibi besinler diyet listesinden çıkarılmalıdır.
Kızartmadan kaçınılmalı, alınan yağ oranına dikkat edilmelidir. Tansiyon sorunu olanların tuzu azaltması, yağlı etlerin, salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünlerinin, böbrek, ciğer gibi sakatat ürünlerinin, tam yağlı peynir, süt ve süt ürünleri tüketilmemesi gerekir. Bu arada, haftada 3-4 defa yumurta tüketilebilir.
* Sigara bırakılmalıdır. Sigara, hem kalp sağlığı açısından zararlıdır, hem de kötü kolesterolün yükselmesinde olumsuz etkilere sahiptir. Akciğer, beyin gibi organlara zararlı olan sigaranın bırakılması gerekir
* Alkol tüketimini sınırlayın, hatta tüketmeyin. Alkol almak demek, alkolün vücutta direkt olarak şekere dönüşmesini sağlamak demektir. Bu nedenle kötü kolesterol tedavisinde, bu alışkanlığınızı, sınırlayın hatta bırakın.
* Düzenli spor yapma alışkanlığı kazanın. Spor, iyi kolesterol seviyesini yükseltecek, kötü kolesterol seviyesi düşecektir. Bilindiği üzere, iyi kolesterol, damarlarda biriken kötü kolesterolü karaciğere taşıyarak, safra yollarından bitkiler.gen.tr atılmasını sağlayacaktır. Yani, iyi kolesterol, kötü kolesterolün savaşçısı durumundadır. Haftada 3-4 defa yarım saatlik tempolu yürüyüşler, Bisiklete binmeK ve yüzmek kötü kolesterolü düşürecektir.
* İdeal kilonuza inin. Sağlıklı bir yaşam sürmeniz için; ideal bir kiloda olmanız gerekir. Verilen fazla kilolar, kötü kolesterolün düşmesini sağlayacaktır. Bunu diyet ve egzersiz yaparak sağlayabilirsiniz. Aksi takdirde ömür boyu kolesterol ilacı kullanmak zorunda kalacaksınız. İlaç, kötü kolesterolü düşürse de, bazı yan etkilere neden olacaktır. Üstelik ilaç bırakılınca kötü kolesterol tekrar yükselecektir.