Bentonit Kil: Beyaz kil olarak da bilinen “bentonit kil” volkanik bölgelerde, tüf ve lavların kimyasal olarak ayrışması sonucu oluşan mineral bakımından zengin bir kildir.
Diğer killere göre cildi daha az kuruttuğu için az yağlı veya kuru ciltler için önerilir. Gözenekleri derinlemesine temizlerken içerdiği mineraller ile cildi besler. Bakterileri temizlediği için sivilce oluşumunu geciktirir, mevcut sivilceleri kurutarak daha kısa sürede geçmelerini sağlar.
Pembe Kil: Fransız kili veya pembe maske olarak da bilinen pembe kil beaz ve kırmızı killerin karışımından elde edilir.
Tahriş edici etkisi olmadığı için hassas ciltte kullanılabilir. Kalsit (kalsiyum karbonatı), demir, ilit (hidromuskovit), montmorillonit bakımından zengindir.
Kırmızı Kil: Demir oksitler bakımından zengin olan kırmızı kil cilt için önemli minerallerin neredeyse tamamını içerir.
Düzenli olarak kullanıldığında cilde parlaklık verir, yağ üretimini dengeler ve yeni cilt hücresi üretimini tetikler. Özellikle yıpranmış ve soluk görünen ciltler için önerilir.
Yeşil Kil: Aşırı yağlı ciltler için önerilen ve maskesi en çok yapılan kil. Yeşil kil yağlı cildin en büyük sorunu olan gözeneklerin tıkanmasını önler. Bu sayede siyah nokta ve sivilce oluşunu azaltır, cildin temiz kalmasını sağlar.
Güçlü etkisi nedeniyle az yağlı ve kuru ciltler için önerilmez. Kuru ve hassas ciltte kullanıldığında aşırı kuruluğa, tahrişe ve kızarıklığa yol açabilir. Ama yağlı ciltler için idealdir.
Kil Maskesi Nasıl Yapılır?
Cilt tipinize göre hangi kili kullanacağınızı belirledikten sonra ihtiyacınız olan tek malzeme var “su”. Kili suyla karıştırıp yüzünüze uygulayabilirsiniz.
Kil maskesi hazırlarken dikkat etmeniz gereken noktalar ise şöyle;
1) Maskeyi sadece yüzünüze uygulayacaksanız 1 yemek kaşığı kil yeterli olacaktır. Ama dekolte bölgesiyle boyun bölgesine sürecekseniz miktarı artırın.
2) Kile suyu azar azar ekleyin. Sürülebilecek hale gelmesi için kilin krem kıvamında olması gerekiyor. Suyu birden eklerseniz çok gevşek bir karışım olabilir.
3) Kil maskesini hazırlarken iyi su kullanın. Şebeke suyundaki klor ve diğer kimyasallar özellikle hassas ciltte tahrişe neden olabilir.
4) Kil maskesini hazırlarken tahta kaşık kullanın. Metal eşyalar kille temas ettiğinde etkisini azaltmaktadır.
5) Özellikle yeşil kil maskesi kullanıyorsanız maskenin yüzünüzde tamamen kurumasını beklemeden yıkayın. Bu süre genellikle 10-15 dakikadır. Maske pul pul kuruyuncaya kadar beklerseniz cildinizi çok kurutabilir.
6) Kil maskesini tüm yüzünüze sürmenize gerek yok. Örneğin “T bölgesi” çok yağlanıyorsa sadece bu bölgeye sürebilirsiniz.
7) Cildinizin çok kurumaması için haftada 1 kez yapmanız kilin faydalarından yararlanmak ve yağı azaltmak için yeterli olacaktır.
8) Kil maskesini temizlemek için ılık su kullanabilirsiniz. Temizlenen gözeneklerin daha da küçülmesi için maskeyi temizledikten sonra bol soğuk suyla yüzünüzü durulayın. Veya hemen maske sonrası yüzünüze 5 dakika kadar buz kompresi yapabilirsiniz.
9) Kil maskesinden sonra cildi nemlendirmek için iyi bir nemlendirici kullanın.
Tabii pek çok kil maskesi tarifi var ve isterseniz bu karışımları da kullanabilirsiniz. Örneğin cildi besleyen ve beyazlatıcı etkisiyle lekelerin görünümünü azaltan limon, portakal gibi asitli meyve sularını kil maskesine ekleyebilirsiniz. Veya cildi yumuşatmak için bal, süt veya yoğurt kullanabilirsiniz. Bunlar isteğe bağlı malzemeler ve kil maskesi için şart değil. Ben yine de fikir vermesi açısından birkaç kil maskesi tarifleri vermek istiyorum.
Derinlemesine Temizleyen Kil Maskesi
Bu maske için ihtiyacınız olan malzemeler; 3 çay kaşığı beyaz kil, yarım çay kaşığı gliserin, 5 çay kaşığı su, 2-3 damla gül yağı.
Malzemeleri bir kaseye alın ve iyice karıştırın. Gül yağını en son ekleyin. Yüzünüze masaj yaparak sürdükten sonra 10 dakika kadar bekletin ve ılık suyla durulayın.
Cildi Yatıştıran Kil Maskesi
Güneşten yıpranan, sivilceler nedeniyle tahriş olan cildi yatıştırmak için kullanabileceğiniz bu maske için 1 yemek kaşığı beyaz kil, yarım yemek kaşığı toz haline getirilmiş yulaf ezmesi, yarım çay bardağı kadar papatya çayına ihtiyacınız olacak.
Poşet papatya çayını demledikten sonra soğutun. Bu kil maskesinde su yerine papatya çayı kullanılıyor. Yulaf ve kili bir kaseye alın ve azar azar çay ekleyerek karıştırın. Karışım krem kıvamına gelince çay eklemeyi bırakın.
Maskeyi yüzünüze sürüp 10 dakika bekletmeniz yeterli. Malzeme artarsa hava geçirmeyen bir kapta 3-4 (buzdolabında) saklayabilirsiniz.
Sivilcelere Karşı Kil Maskesi
Cildiniz yağlıysa bu maske için istediğiniz kil türünü kullanabilirsiniz. Diğer malzemeler ise şöyle; 4-5 damla çay ağacı yağı, 4-5 damla taze limoun suyu, 3 çay kaşığı sade yoğurt.
Malzemeleri karıştırdıktan sonra maskeyi yüzünüze sürün ve 10 dakika kurumasını bekleyin. Ilık suyla temizleyebilirsiniz.
Bu maskeye alternatif olarak beyaz kili 2 tatlı kaşığı balla karıştırarak kullanabilirsiniz.
Her iki maske düzenli kullanıldığında sivilce oluşumunu önemli oranda azaltır.