Ketçap ve mayonez içerdiği kimyasal içeriklerle insan sağlığına zarar vermektedir. Ne yazık ki ketçap ve mayonez tüketimi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygındır. Ketçap, mayonez aslında öz itibari ile kısa sürede bozulan domates ve yumurta gibi hammaddeler içerdiği halde aylarca, yıllarca mağazalarda, evlerde bekleyebiliyor. Peki bu nasıl oluyor? Çabuk bozulan domatesi içeren bu yiyecekler neden bozulmuyor? Ketçap ve mayonezin içinde neler var?
İşte ketçap ve mayonezin içindekiler:
Ketçabın içindekiler: Domates püresi, şeker, glukoz, sirke, tuz, aroma verici, soğan tozu, sarımsak tozu, acı biber suyu, antimikrobial madde (sodyum benzoat E-211, potasyum sorbat E-202), antioksidan (askorbik asit E-300), kıvam arttırıcı (guar zamkı E-412).
Mayonezin içindekiler: Bitkisel sıvı yağ, su, yumurta sarısı, şeker, tuz, modifiye nişasta, limon suyu konsantresi, sirke, koruyucu (sorbik asit, potasyum sorbat, sodyum benzoat)), asitlik düzenleyici (laktik asit), aroma vericiler, renklendirici, antioksidan, süt ve süt ürünleri.
Bilim adamlarının araştırmaları sonucu renklendirici madde taşıyan yiyecek ve içeceklerin özellikle çocukların zeka seviyesini düşürdüğü ortaya çıkmıştır.
Renklendirici, koruyu maddeler insan sağlığını tehdit etmekte ve kansere yakalanma riskini arttırmaktadır.
Mısır Nişastası genetiğiyle oynandığından zararlıdır. Zira genetiğiyle oynan tüm besinler insan sağlığı açısından zararlıdır.