Keçiboynuzunun en önemli özelliği nefes darlığına karşı oldukça etkili olması.
Keçiboynuzunun, nefes darlığına karşı etkili olan, etken maddesi hemen hemen başka hiçbir bitkide bulunmamaktadır. Bu etken madde astım rahatsızlıklarında da öyle etkilidir ki kullanıldığında hemen etkisini gösterir. Alerjinin neden olduğu nefes darlığında da başarıyla uygulanabilir.
Keçiboynuzu düşük kalorilidir. Yenildiği zaman insanı uzun zaman tok tutar. Kalsiyum açısından çok zengin olan keçiboynuzu (sütün 3 katıdır), nefes darlığı çekenlere ısrarla tavsiye edilir.
Birçok hastalığa çare olan keçiboynuzu; potasyum, kalsiyum, fosfor, sodyum magnezyum, demir, bakır, çinko açısından da zengindir.
Kullanımı: Orta büyüklükte keçiboynuzundan 6 – 7 tanesini önce soğuk su altında yıkayınız. Daha sonra bunları küçük küçük 3- 4 cm. uzunlukta kırarak kaynamakta olan yarım litreye yakın suyun içine atınız. Hafif ateşte 7-8 dakika kaynatınız ve soğuduktan sonra süzerek suyunu cam şişeye doldurunuz. Buzdolabında en fazla 3 gün bekletebilirsiniz.
Her gün sabah kahvaltı arasında ve akşam yemeğinden önce 1 çay bardağı içilir. Her 3 günde bir taze hazırlanması gerekir. Hiç ara vermeden 20 gün yapılır. Yirmi gün tamamlandıktan sonra aynı şekilde 15 gün bir çay bardağı içerisine 1 çay kaşığı bal ilave edip karıştırınız. Sabah kahvaltısı arasında ve akşam yemeğinden önce 1 er çay bardağı içiniz. Keçiboynuzu kürünü uygularken sabah kahvaltınızda ayrıca bal tüketmeyiniz.
Not; 5-12 yaş arasındaki çocuklarda nefes darlığı veya alerjiye bağlı nefes darlığı söz konusu ise uygulama 1’ e göre sadece 1 çay bardağı sabah kahvaltısı arasında içilecektir. Akşam yemeklerinde içilmeyecektir. Bu kürü uygularken ayrıca bal tüketmeyiniz. Daha güçlü olur diye 1 çay kaşığından fazla bal ilave etmeyiniz.