Baklagiller ailesinden Katırtırnağı(Spartium junceum ) Akdeniz’e özgü bir çalı türüdür. Ayne zamanda Kuzeybatı Afrika ve Güneybatı Asya’da görülür. Her zaman yeşil olan odunsu bir bitki cinsidir. Genellikle kuru, kumlu topraklarda ve güneşli yerlerde görülür. Genç sürüngenler, narin yapılıdır. Üzerinde çok sayıda yaprak bulunur veya yapraksızdır. Çiçekleri sarıdır.
Geç ilkbahar ve yazın gelişen, oldukça yoğun ve hoş kokulu soluk sarı çiçekleri 2 cm çapındadır. Yaz sonunda olgunlaşan siyah legümenler 4–8 cm uzunluk, 6–8 mm genişlik ve 2–3 mm kalınlıktadır. Legümenler çatlayarak açılır, çoğu kez işitilebilecek düzeyde olan bu çatlamayla tohumlar ana bitkiden ayrılarak etrafa saçılır.
Katırtırnağının idrar yolu sorunlarına iyi geldiği bilinmektedir. İdrar enfeksiyonu karşısında oldukça faydalıdır. Balgam söktürücü ve hazmı kolaylaştıran etkisi katırtırnağını popüler bir bitki yapmıştır. Kullanılması böbrek ve safra kesesi taşlarının düşürülmesine ve mesane hastalıklarının tedavisine destek olmaktadır. Romatizma ve nikriste de faydalıdır. Kabızlığı giderir. Kalp hastalıklarında da kullanılır.