Kaşıkotu (Cochlearia) Turpgiller familyasından; toprak zeminde yatık olarak büyüyen, Mart’tan Temmuz’a kadar beyaz çiçekler açmaktadır, genelde yol kenarlarında rastlanan güzel yeşil renkli bir veya çok yıllık otsu bir bitkidir. Türkiye’de yabani olarak 7 türü yetişmektedir.
Hardala benzer. Lezzeti acı, kokusu keskindir. Yaprakları etli, kenarları kaşık gibi içeri doğru kıvrıktır. Taze yapraklarında acı ve yakıcı bir esans vardır. Yaprakları ve kökü kullanılır. Taze iken kullanılır.
Kaşık Otunun Bilinen Yararları
Diş eti iltihaplarını giderir.
Diş etlerini kuvvetlendirir.
Skorbütte ve sıracada faydalıdır.
Kaşık Otu Nasıl Kullanılır?
Bitkinin toprak üstü kısımlarında saponin, herniarin vardır. İdrar söktürücü olarak böbrek taşlarına karşı kullanılır.
Diş eti iltihapları için bir miktar kaşık otu ağızda çiğnenerek yenir veya 20 gr bitki 1 lt suda haşlanır ve bu suyla gargara yapılır.