Menşei Güneydoğu ve İç Anadolu Bölgesi olan iğde, zeytin büyüklüğünde meyveleri olan bir bitkidir. Fakat ülkemizde karasal iklim iğde özellikleri taşıyan her bölgesinde yetiştirilmektedir. Ülkemizde kültür bitkisi olarak ise kuş iğdesi ismi verilen tür tüketilmektedir. Çoğumuzun severek tükettiği iğde, yurdumuzda fazla tüketilmeyen sağlık kaynağı bitkilerden.
Latince adı Elaeagnus angustifolia olan iğdenin meyveleri, sarı kahverengi arası bir renkte olup, çiçeklerinin güzel ve insanı rahatlatan kokusu bulunmaktadır. Herhangi bir yan etkisi bulunmamakla birlikte, C vitamini açısından zengin bir gıdadır.
FAYDALARI NELERDİR?
Uzmanlar tarafından prostat ve böbrek hastalarının tüketilmesi tavsiye edilmiştir.
Bağırsak bozukluklarına iyi gelir.
Ağız pasını giderir.
Vücuda güç katar.
Cinsel gücü artırır.
Soğuk algınlığı ve grip için yararlıdır.
İshali önlemektedir.
Egzama ve öksürük için, çiçekleri kaynatılıp balla karıştırılırsa şifa olduğu bilinmektedir.