Hodan (Borago officinalis), hodangiller (Boraginaceae) familyasından mavi beyaz çiçekli bir yıllık bitkidir. Anavatanı Suriye’dir. Güney Amerika, Kuzey Afrika ve Anadolu’da yayılış yapmasına karşın Akdeniz boyuncada doğallaşmıştır.
Hekimlikte çiçekleri ve kökü kullanılır. İçeriğinde müsilaj ve madeni tuzlar vardır. Körpe yaprakları salata, peynir ve diğer bazı yiyeceklere katılır. Bazı yerlerde sebze olarak yenir. bitkilergentr
Toplanması ve Kurutulması
Mayıs’tan Ekim’e kadar yaprakları ve çiçekleri toplanarak yenebilir, veya 50˚’de kurutularak kaldırılır. Bitkinin çok sulu olması nedeni ile havalı ve sıcak günlerde kurutulması dahi çok zordur. Bu nedenle suni olarak kurutulması gerekir.
Hodanın Bilinen Yararları
İltihap ve enfeksiyonları temizler. Cesaret artırıcıdır. Sütü artırıcı özelliği bulunur. Sakinleştirici özelliği vardır. Kış aylarında soğuk algınlığına faydalıdır. Müthiş bir balgam söktürücüdür. Lapası yanık ve yaraları iyileştirir. Ateş düşürücü özelliği vardır. İdrar yollarını ve bağırsakları temizler.
Hodan Nasıl Kullanılır?
Hodandan taze sebze veya kuru ot olarak faydalanılır. Çoğunlukla salatalarda veya garnitür olarak tercih edilir.