Hazanbel (Eğirotu) Kullanımı ve Faydaları
Hazanbel (Acorus calamus) Yılanyastığıgillerden, daha çok bataklıklarda ve dere kenarlarında yetişen ve 1,5 metreye kadar boylanabilen, çok yıllık otsu ve rizomlu bir su bitkisidir. Anavatanı Hindistan olan ve zaman içerisinde Asya, Avrupa ve Amerika kıtalarına kadar yayılmıştır. Eğir otu, azak eriği, azak eğeri, yeleotu ve hintkamışı adlarıyla da bilinir. Uçucu yağ, acı madde, nişasta ve çeşitli mineraller içerir.
Hazanbelin Bilinen Yararları
Diş etlerini kuvvetlendirir. Baş, boğaz ve bademcik ağrılarına iyi gelir. Vücut direncini arttırır ve kansızlığı giderir. Hafızayı kuvvetlendirir. Nefes darlığı ve öksürükte faydalıdır. Kumları dökmeye yardımcı olur. Vücutta biriken fazla suyu atar. Karaciğeri kuvvetlendirir. Damar tıkanıklığına karşı koruyucudur. Romatizma ve nikris şikayetlerini azaltır. bitkilergentr
Hazanbel Nasıl Kullanılır?
Hazanbel kökü kullanılır. Hazanbel Kökü, kereviz tohumu ile kaynatılıp balla karıştırılarak yenirse prostata karşı faydalı olur.
Ayrıca eğirotunun rizomu (kökgövdesi), sonbahar başı ile ortası arasında bulunduğu çamurlu topraktan kanca kullanılarak sökülür. Yaprakları ayrılıp rizomu iyice temizlenir. Uzunlamasına ikiye bölünür ve gölge bir yerde kurutulur. Kuruyan kökleri dilimlenir. Bunlardan 2 tatlı kaşığı alınır, üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika demlendirilerek bir infüzyon hazırlanır. Her yemekten yarım saat önce bu infüzyondan birer bardak içilir.
Uyarı: Ön görülen dozlarda alındığında her hangi bir yan etkisi yoktur. Aşırı alımlarda ise mide bulantısı ve kusma yapabilir. Uçucu yağı kullanılmamalıdır, içerigindeki Asorone yüzünden duodenal kanseri yapabilir.