Harnup güvesi, nar meyvelerini kurtlandırarak meyvelerin çürümesine ve Pazar değerinin düşmesine neden olmaktadır. Zararlı, yumurtalarını ben düşme döneminde, özellikle güneş gören meyvelerin kaliksine (meyve tacı) genellikle tek tek bırakmaktadır. Yumurtadan çıkan larvalar, ilk önce meyve tacına daha sonra ise meyve içerisine girerek tanelerde beslenmektedir. Bu şekilde zarar görmüş nar meyvelerinin dış kabuğunda önce kahverengileşme daha sonra ise meyvenin tamamının çürüdüğü görülmektedir.Zararlı ülkemizin nar ihracatında çok sorun olmaktadır.
Tanımı, yaşayışı ve zarar şekli: Polyfag bir meyve zararlısı olan Harnup güvesi gri renkli olup, genel görünüşü küf rengindedir. Uzunluğu 8-10 mm, kanat açıklığı 20-28 mm’dir. Ergin dişi 100-350 arasında yumurta bırakır. Yumurtalar oval-yuvarlakımsı, ilk bırakıldığında beyaz, daha sonra kızıl kahverenginde, 0.7×0.5 mm boyutlarındadır.
Larvalarda vücut pembemsi, baş ve pronotum kahverengidir. Olgun larva boyu 18 mm yi bulur. Pupa kahverenginde olup, açık gri ağ benzeri bir kokon ile örtülüdür. Uzunluğu 10 mm, eni ise 3 mm kadardır.
Harnup güvesi, birçok meyvede zararlıdır. İlk kelebekler nisan, mayıs ayları arasında görülür. Ancak, nar meyveleri zararlının yumurta bırakması için uygun olmadığından bu dönemde zarar söz konusu değildir.
Harnup güvesi, nar meyvelerini kurtlandırarak meyvelerin çürümesine ve Pazar değerinin düşmesine neden olmaktadır. Zararlı, yumurtalarını ben düşme döneminde, özellikle güneş gören meyvelerin kaliksine (meyve tacı) genellikle tek tek bırakmaktadır. Yumurtadan çıkan larvalar, ilk önce meyve tacına daha sonra ise meyve içerisine girerek tanelerde beslenmektedir. Bu şekilde zarar görmüş nar meyvelerinin dış kabuğunda önce kahverengileşme daha sonra ise meyvenin tamamının çürüdüğü görülmektedir.
Ağaç üzerinde veya altında kalmış harnup, yenidünya, nar meyveleri ile portakal, altıntop, Japon kavağı vb. gibi ağaçların kavlamış kabuk altlarında kışı larva olarak geçirir. Yazın erginler çıkışı takip eden günde yumurtlamaya başlar. Kış konukçularından kelebek çıkışları genellikle nisan ilk haftası ile haziran ayı son haftası arasında olmaktadır. Bu zamanda turunçgil meyveleri zararlının yumurta bırakabileceği olgunluğa gelmediğinden 1. döl turunçgillerde zararlı olmaz.
Turunçgillere geçiş haziran ayı sonlarında olur ve ağustos ayı başlarından itibaren de turunçgillerde zarar belirtileri görülmeye başlar. En çok zararı Washington portakalı ve altıntoplarda yapar.