Hardal, turpgiller (Brassicaceae) familyasından tohumları baharat olarak kullanılan, 50 cm boylarında, yaprakları tüylü sarı renkli çiçekleri olan otsu bir bitkidir. On kadar farklı türü olmasına karşın üç ana türü genelde baharat olarak bilinir ve kullanılır. Bunlar: Beyaz, siyah ve kırmızı hardaldır. Yaygın olarak siyah hardal kullanılır. Kırmızı hardal ise Hint hardalı olarak da adlandırılır.
Hardal bitkisinin meyvelerinden elde edilen Hardal Tohumu baharat ve ilaç olarak kullanılır. bitkiler.gen.tr
Hardalın Bilinen Yararları
Hardal Tohumu hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Göğüs hastalıklarında faydalıdır. Göğsü yumuşatarak öksürüğe iyi gelir, bronşit ve zatürre şikayetlerini azaltır. Beyne ve karaciğer gibi iç organlara kan toplanması gibi durumlarda kanı cilde toplamak ve ağrı kesmek için faydalıdır. Ayrıca kusturucu özelliği ile zehirlenmelerde kullanılabilir. Cinsel bezlerin işleyişini hızlandırır. Cinsel arzuyu artırmanın yanı sıra sinirleri kuvvetlendirir.
Hardal Nasıl Kullanılır?
Hardal Tohumu ve tohumunun öğütülmüş hali baharat olarak kullanılır. Haricen lapa yapılarak ya da banyo suyuna katılarak kullanılır. Haricen kullanımında Romatizmaya iyi gelir. Tahriş edici bir madde olduğu için deride uzun süre bekletmemek gerekir. Hardal tohumu un haline getirilip tarçın ile karıştırılırsa iştah açar. Hardal tozu buruna çekilirse burun tıkanıklığını giderir.
Hardal banyosu: Temiz bir tülbentin içine 150 – 500 gram hardal tozu konur. Çıkın yapıldıktan sonra banyo suyuna konur. Hardal kağıdı, keten tohumu lapası veya hardal banyosu 10-15 dakikadan fazla tatbik edilmemelidir.