İnsanın sağlığına hizmet eden şifalı bitkilerden bir diğeri de göz otu’dur. Bilimsel adı Euphrasia officinalis olan bitkinin anavatanı Türkiye ve Kafkaslar’ dır. Türkler tarafından 1000 yıldır kullanılmaktadır. Bitkinin kökleri hariç tamamı kullanılmaktadır.
Yarı parazit olan bitki, koyu yeşil renkli yapraklara sahip olup yapraklar birbirlerine çapraz dizilmişlerdir. Yarı parazit olduğu için tek başına yetiştirilmesi mümkün değildir. Bitkinin bilinen herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.
KULLANIMI NASILDIR?
Göz otu, çayı yapılarak içilebildiği gibi tentürü yapılarak da kullanılabilmektedir. Çayı şu şekilde yapılmaktadır. Göz otundan 2 kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 300-400ml kaynar su ilave edilerek 5-10dk demlenir. Demlendikten sonra çay hazırdır. Eğer göz için gerekli ise göz banyosu yapılır ve temiz bir pamukla göz üzerine kompresi yapılır.
Sponsorlu Bağlantılar
Göz otu ve bütün şifalı bitkilerin hasatı ile ilgili önemli bir not aktarmak istiyorum. Bütün şifalı bitkilerde kullanılan kısım yaprak ve çiçekse, güneşte değil gölgede kurutulur. Kullanılacak kısım kök ise güneşte kurutulur. Ayrıca bitki 5 günde kurudu ise, 2 gün daha kurumada bırakmak sakıncalıdır. Çünkü içeriğindeki bazı uçucu yağları kaybettiğinden kalitesi düşer. Şifalı bitkiler kuruduktan sonra hemen paketlenmelidir. Şifalı bitkilerin açıkta satılması, kalitesini ve etkisini oldukça azaltır.
FAYDALARI NELERDİR?
Göz Otu’nun faydalarına geçmeden önce Peygamberimizin göz otu ile ilgili bir sözünü nakletmek yerinde olacaktır. “Sivilcenin üzerine göz otu koy ve “büyüğü küçülten, küçüğü büyülten Allah’ım, benim derdimi küçült” diye dua et” buyurmuşlardır. Buradaki bitkiler.gen.tr sivilceden maksat sivilceyi olgunlaştırma ve içindekileri çıkarma özelliğine sahip olduğudur. Yani iltihabı yok etme özelliğinden bahsedilmektedir.
Göz damarları hastalıklarına, göz damarı iltihaplanmalarına,
Göz kapağı iltihaplanmalarına, göz mukozası iltihabının akmasına,
Gözün yaralanması ile meydana gelen rahatsızlıklara,
Öksürük ve nezleye, boğaz ağrılarına ve sinüzite,
Işıktan çekinmeye, göz yanmasına, göz yorgunluklarına,
Nefes darlığına ve hıçkırığa, Mide ve bağırsak gazlarına,
Doğumu kolaylaştırmaya,
Deri ve mide rahatsızlıklarına karşı,
Gözün saydam tabakasının iltihaplanmasına karşı şifa verici olarak kullanılmaktadır.