Gelincik çiçeği genellikle şurup haline getirilerek kullanılır.
Gelincik şurubu, sakinleştirici, uyku sağlayıcı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca astım ve bronşitte, göğsü yumuşatmada ve öksürük kesmede de yaygın olarak kullanılır.
Bunların yanında, ağrı kesici ve ishal giderici olarak da kullanılır.
Saç ve cilt sorunlarında kullanımı da yaygındır. Kırışık önleyici olarak, yüz maskesi şeklinde kullanılır.
Gelincik şurubu nasıl hazırlanır?
50 gram kurutulmuş gelincik üzerine 250 cc kaynar su dökülüp kapalı bir kapta 6 saat bekletilir. 6 saatin sonunda bir kg toz şeker eklenip, şeker eriyene kadar kaynatılır. Elde edilen karışım tülbentten süzülür. bitkiler.gen.tr
Elde edilen gelincik şurubunu, göğüs yumuşatma ve öksürük için yetişkinler günde 2-3 kez ve toplam 50 gr içebilir.
Çocukların kullanımı, yaşa göre değişir. Çocuklar 3 yaşına kadar günde 10 gr, 5 yaşına kadar 20 gr, 10 yaşına kadar olanlar 30 gr içebilir.