Fidan dikiminde dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.
Fidanların dikileceği yere nakli, dikimi ve dikim sonrasında bakımı çok önemlidir. Çıplak köklü fidanların dikim mevsimi, fidanların uykuda olduğu Kasım-Nisan ayları arasında olmalıdır.
Tüplü fidanlar ise yılın her günü dikilebilir. Dikim sırasında kök sisteminin bulunduğu toprak kütlesi dağıtılmadan dikilmesi ve dikim kurallarına uyulması fidanın tutması için yeterlidir.
Fidan kökleri güneşe ve rüzgara karşı korunmalıdır. Fidan dikerken kökler kıvrılıp, dönmemeli, toprakta hava boşluğu kalacak biçimde sığ veya derin dikilmemelidir. Dikilecek fidanın 20 cm’ den uzun olan kökleri önceden kesilmelidir. Tüplü ve kaplı fidanlar naylon ve kaplarından mutlaka çıkarıldıktan sonra dikilmelidir. Donlu günlerde fidan dikmeyiniz. Boylu fidanların rüzgarla sallanmasını önlemek için kazıkla bağlanması uygun olur. Fidan dikiminde deneyimli bir kişiden yardım isteyiniz.
Bir veya iki yaşındaki ibreli fidanlar ile bir yaşındaki çıplak köklü, yapraklı fidanların dikiminde, dikim çapası kullanılması yararlı olur. Tüplü ve kaplı fidanların dikiminde ise fidanların; kök yapısına, yaş ve boy durumuna göre açılacak uygun boyutlardaki çukurlara yerleştirilmesine, toprağın sıkıştırılmasına ve can suyu verilmesine dikkat edilir.
Dikim işlemi başlıca dört aşamadan oluşur:
Önce çapa veya bel küreği ile, dikilecek tüplü veya kaplı fidanın kök boğazı seviyesine gelecek derinlik ve genişlikte bir çukur açın. Dikim çukurunun kök çapından 50-60cm daha geniş ve derin olmasında yarar vardır. Yani dikim çukurunuzun ölçüleri 60cmX60cm genişliğinde 80cm derinliğinde olması ideal olandır. Bu işleme önem gösterilmesi gerekmektedir. Çukur açılırken üst toprak ile alt toprağı ayırınız.
Çukurun dibine 2 kürek kadar yanmış ahır gübresi ilave edip toprakla karışmasını sağlayın. Fidan tüplü/topraklı ise toprağın dağılıp parçalanmamasına dikkat edin. Kök sisteminin yırtılması sonradan kurumasına sebep olabilir.Fidanı düzgün bir biçimde çukura yerleştirin.
Toprağı yavaş yavaş çukura doldurun. Fidan aşılı ise aşı bölgesinin toprağın altında kalmamasına özen gösteriniz. Genellikle mevcut toprak seviyesinin korunması gerekir. bitkiler.gen.tr
Son olarak fidan çukuru tamamen toprakla doldurulur. Ayak ile fidan çevresine basılarak toprağı sıkıştırın ve can suyu verin.