Bu ev yapımı guacamole tarifi, avokadonun yanı sıra, kırmızı biber, soğan, kişniş ve daha bir çok sağlıklı malzemeyi içermektedir.
Bu Meksika sosu, dünya çapında tanınmış haldedir ve birçok insan her gün onun harika lezzetinin tadını çıkarır. O kadar popülerdir ki, bu sosun hazır yapılmışını marketlerden satın alabilirsiniz.
Guacamole’nin sağlık açısından yararları
Bu besleyici, renkli ve nefis yiyeceğin, birtakım faydalarından bahsederek işe başlayalım.
Her şeyden önce, avokadonun içeriğinde bulunan yağlardan dolayı, guacamole’nin yüksek kalorili bir yiyecek olduğunu hatırlamak önemlidir. Örneğin, bir bardak guacamole’nin kalorisi 240 ila 270 arasında değişmektedir.
Ancak bu durum, onu tüketmemeniz gerektiği anlamına gelmez. Avokadonun içeriğinde bulunan yağlar aslında vücut için oldukça sağlıklıdır (kontrollü bir şekilde tüketildiği sürece).
Ayrıca, bu sosun sayısız başka yararları vardır!
Avokado içerdiği lif bakımından yüksektir. Çeyrek bardak avokado yaklaşık 3 gram lif taşır. Bu da, iştahınızı kontrol altına almak, ideal şeker seviyelerini ve sindirim işlevlerini korumak adına çok önemlidir.
Guacamole’de bulunan A vitamini, bağışıklık sisteminizin güçlü ve cildinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Çeyrek bardak guacamole, yaklaşık 85 IU A vitamini içerir.
Bir porsiyonu, 3 gram çoklu doymamış yağ ve 1 gram tekli doymamış yağ içerir. Bu özellik de onu, kalbiniz için gerçekten iyi bir besin kaynağı yapar. Bu nedenle, guacamole tüketerek kalp problemleri yaşama riskinizi azaltabilirsiniz.
Avokadoda bulunan yağlar, yağda çözünen vitaminlerin (A, D, E ve K) emilimine de yardımcı olur ve daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar.
Avokado yüksek oranda besin ögelesi içerir. Bu da, doğru porsiyonu tükettiğiniz zaman iştahınızın tatmin olacağı anlamına gelir. Böylelikle, acıktığınızda, sağlıksız ve yüksek kalorili gıdalara yönelme ihtiyacınızın önüne geçebilirsiniz
Bu lezzetli garnitürün sağladığı sağlık yararlarını da öğrendikten sonra sıra, bu lezzetli ev yapımı guacamole tarifini sizinle paylaşmaya geldi. Malzemelerini kolaylıkla temin edebilirsiniz.
Guacamole nasıl tüketilir
Guacamole, çeşitli salata türleriyle birlikte tüketmek için ideal bir sostur. Cips ya da tortilla cipsi ile yemek yaygın olan şekildir ama siz, tost ekmeğiyle de tadını çıkarabilirsiniz. Açıkçası, guacamole’yi tüketme şeklinizin hiçbir önemi yoktur… Salata, sandviç ve hatta çorbalarla bile yiyebilirsiniz.
Hemen hemen her tür başlangıç yemeği, guacamole ile iyi gider. Bu yemeklerin cips, tortilla, kraker, bisküvi, sebze çubukları, tavuk, peynir, balık, karides şeklinde devam eden bir listesi vardır.
Şimdi, lafı daha fazla uzatmadan, lezzetli ve besleyici bir ev yapımı guacamole tarifini sizinle paylaşacağız.
Ev yapımı guacamole tarifi için malzemeler
Bu Meksikalı sos, genellikle, tarifin ait olduğu bölgeye bağlı olarak farklılık gösterebilir. Meksika’nın hemen hemen her yerinde avokado bulunduğu için söz konusu farklılık olağandır. Ancak, tariflerde daha yerel olan ve bu nedenle de avokado kadar yaygın olmayan başka maddeler vardır.
Aşağıda paylaşılan geniş kapsamlı bir tariftir:
1 adet kırmızı biber
Tuz (tat vermesi için)
1 adet soğan (60 g)
4 olgun avokado (80 g)
Taze, sapsız kişniş (tat vermesi için)
1 adet sıkılmış limon (45 ml)
1 orta boy domates (30 g)
Nasıl hazırlanır
Malzemeleri iyice yıkadıktan sonra, domates ve soğanı doğrayın. Sonra aynısını kişniş için de yapın.
Bu malzemeleri guacamole’yi hazırlayacağınız bir kase içerisine koyun. Varsa dibek kullanabilirsiniz.
Yeterince olgun olduklarından emin olduğunuz avokadoları ikiye ayırın ve çekirdeklerini çıkarın.
Posasını çıkarmak için bir kaşık kullanın ve kaseye koyun.
Guacamole’ye biraz lezzet katmak adına içerisine, limon suyu, bir tutam tuz ve acı biber ekleyin.
Bir kaşık ya da dibek kullanarak, tüm malzemeleri ezin ve iyice karıştırın.
Geleneksel guacamole tarifinde küçük avokado parçaları vardır; bu yüzden sosu, çok fazla püre haline getirmeyin. Ancak, daha kremsi bir form arzu ederseniz, malzemeleri mutfak robotu ile karıştırabilirsiniz.
Artan guacamole’yi birkaç günlüğüne, buzdolabında, hava geçirmez bir kapta saklayabilirsiniz.