Latince adı ‘Primulaceae’ olan Çuha Çiçeği çuha çiçeğigiller familyasındandır. Adını çuhaya (kumaşa) benzeyen yapraklarından almıştır. Anavatanı Çin’dir. 500’e yakın türü bulunmaktadır. Genelde bahçecilikte süs bitkisi olarak yetiştirilen çuha çiçeği, Avrupa ve Asya’nın güneşli çayırlarında ya da güneş gören orman altı bölgelerde yabani olarak yetişir. Anadolu’da da yaygın olan Çuha Çiçeği, yörelere göre Ayıkulağı, Tutya Çiçeği, Evvel Baharotu, Onbiray çiçeği ve Felçotu olarak da bilinir.
Dağların kenarlarında ve kırlarda rahatlıkla yetişen çokyıllık bir bitkidir. Yapraklar tabana yakın rozet şeklinde dizili ve ince sıkı tüylü yapıdadır. Uzun oval yapraklarının üst yüzeyleri kırışıktır. Gevşek şemsiyeler oluşturarak rengarenk çiçekler açar. Çiçeklerinin rengi bitkinin yetiştiği ortamın sıcaklığına göre değişkenlik gösterir.
Çuha Çiçeği bitkisinden; çuha çiçeği çayı, çuha çiçeği yağı, çuha çiçeği reçeli ve şurubu üretilir.
Bu harika bitkiden en yüksek verimle faydalanabilmek için, Nisan ve Mayıs aylarında kökleriyle birlikte bitkiyi bütün olarak toplamak ve kurutmak gerekmektedir.