Çörekotu Tohumu Tanımı : Nigella Sativa, Nigella Arvensis, Nigella Damascena türleri ülkemizde tarımı yapılmaya müsait türlerdir. Yağlık Çörekotu dediğimiz tohum türü Nigella Sativa olup yüksek aromalı, tadı yüksek acı ve yağı yüksek çörekotu kokusu ihtiva eder. Nigella Damascane türü ise ülkemizde verimi en yüksek alınan türdür. Fiyat olarak Nigella Sativa , Nigella Damascena’dan yüksek olup verimi düşüktür.
1.Aşama- ÇÖREKOTU EKİMİ TOHUM HAZIRLIĞI
Ülkemize ekmenizi tavsiye ettiğimiz Adi Çörekotu olarakda bilinen Nigella Sativa ve Nigella Damascena cinsidir. Bu cinsi tanımanız için görseline yer veriyor uz. Nigella Sativa cinsi çörekotu çiçek yaprakları beyaz renktedir. Beyaz çiçekleri açtığında içerisinde sarı renkli küçük tomurcuklar ve sarı renkli tomurcukların üzerlerinde yeşil çam iğnesini andıran perçemler bulunmaktadır. Ekmenizi tavsiye ettiğimiz çörekotu cinsi budur.
Nigella Sativa cinsi çörekotu tohumunu temin ediniz. Yerli tohumdan türetilen bu tohumlarda bitki kırıntıları yer alabilir. Bu durumda ekmeden önce tohumları içerisinde yabancı madde kalmayacak şekilde eleyiniz. Eleme işlemi tamamlandıysa tohumunuz hazırdır.
2.Aşama –ÇÖREKOTU EKİMİ TOPRAK HAZIRLIĞI
Toprağı pulluk yardımıyla sürünüz. Nadas yapınız. Nadas etme / Sürme işlemini ekimden hemen önce yapariseniz tav süresine dikkat ediniz. Fakat ekimden çok önce nadas/ sürme işlemi yapar iseniz erken çıkan otlar için kazayağı çekme işleminde yarar vardır. Ekimden önce çıkan otları yok etmeniz yararınızadır.
Sürme işleminden sonra ekimden hemen önce toprak parçalama işlemini yapan makinalarınızla kesek (büyük toprak parçaları) kırma işlemi yapınız. Kesek kırma işlemi yaptıktan sonra tav süresini bekleyiniz.
Kesek kırma işleminden sonra ekimden hemen önce toprağa sertleştirme yapmanız tavsiyemizdir. Settleştirme ve düzleştirme işlemini bu iişlemi yapan makinalarla veyahut tapan yardımıyla veya teker çekme gibi işlemlerle ekilecek yüzeyi sertleştiriniz.
3.Aşama –ÇÖREKOTU EKİM HAZIRLIĞI
Çörekotu bitkisini arazinize ekin mibzeriyle ekmeniz tavsiyemizdir. Yapılan uygulamalarda ekin mibzeriyle yapılan ekimlerde verim daha fazla olmuştur.
Çörekotu bitkisine sadece taban gübresi atmanız yararlı olacaktır. Tavsiye edilen Gübre 15-15-15 NPK Gübresidir. Bu gübreye sahip değilseniz 20-20-0 NP Gübresi veya DAP kullanabilirsiniz. Dönüme 1000 Metrekare alana atılacak gübre miktarı : 15-20 Kg gübre tavsiyemizdir.
Çörekotu ekimi nde çok tohum çok verim demek değildir. 1000 Metrekareye yani 1 dönüme atılacak tohum miktarı 1.5 Kilogramı geçmemlidir. 1,5 Kilogram tavsiyemizdir.
Çörekotu tohumunun ekim esnasında toprak altı derinliği 3 cm geçmemelidir.
Mibzerin ekim esnasındaki ayar derecesi 0 olarak ayarlanmalı veya ayar kolu 0 a çekilmelidir.
Tohum ve Gübre karıştırılarak mibzerin gübre gözüne doldurulmalıdır. Dönüme 1.5 kg tohum ve 15 kg gübre harmanlanmış vaziyette mibzerin gübre gözüne doldurulur ve mibzerin ayar derecesi 0 olarak ayarlanarak ekime başlanır. Bereketli olsun.
Uygulamalı örneklendirmeli anlatım:
10 Dönüm alana farzedinki çörekotu ekeceğiz.
15 Kg Nigella Sative cinsi Çörekotu Tohumu
150 Kg 15-15-15 NPK gübresi
150 Kg NPK Gübresi ve 15 Kg Tohum iyice karıştırılarak harmanlanır. Toplamda 165 Kg elde edilir.
165 Kg malzememiz Ekin Mibzerinin Gübre gözüne eşit düzeyde doldurulur.
Mibzerin derece ayarı 0 (sıfır) olarak ayarlanır.
Traktör yardımıyla 10 Dönüm araziye ekim yapılır. Mibzer arkasında tapan olması tavsiyemizdir. Sıkıştırılmış toprağa tohum atımından sonra tekrar kapatma yapacağından yararlı olacaktır.
Bu şekilde ekiminiz tamamlanmıştır. Bereketli olması dileklerimizle.
4.Aşama- BAKIM SÜRECİ
Çörekotunda henüz ot ile mücadelede ilaç ülkemizde bulunmamaktadır. Çiftçizade olarak Amerika ve Avrupa kaynaklar yardımıyla bu çörekotu ot ilacı için çalışmalara devam ediyoruz. Çalışmalar tamamlandığımızda ülkemiz çiftçisiyle paylaşılacaktır. Bu yüzden ;
Çörekotu tarlasında ot ile mücadele için çapa yapılmalıdır. Ot fazla değil ise Ot çekme işlemi sık sık yapılmalıdır.
Ekiminden sonraki süreçte çiçeklenme döneminde 1 su verebilirsiniz. Verimi artıracaktır. Fakat sulama imkanınız yoksa dert etmeyin suyu çok seven bir bitki değildir.
5.Aşama- HASAT SÜRECİ
7.Ayın sonu ve 8. Ay Temmuz sonu ve Ağustos ayları Çörekotunun hasat zamanıdır. Çiçekler kapalı kapsül halini alıp sarardıktan sonra sertleştiği zamanda Biçerdöver yardımıyla hasat edilecektir.
ÇÖREKOTU EKİMİ ZAMANI:
Değerli çiftçilerimiz Akdeniz, Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerinde çörekotu ekimi ni Kasım ayından itibaren mart ayına kadar bu süreç içerisinde yapabilirsiniz. Küçük arazilerde Kasım ekimini tavsiye ediyoruz.
FAKAT ; İç Anadolu , Doğu Anadolu , Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ve nerde olursa olsun çok geniş arazilere ekimlerde Mart ayı içerisinde veya Mart sonunda ekimini tavsiye ediyoruz. Bu konuda ısrarcı olma sebebimiz ot ile mücadelesi henüz olmadığı için ilk ot çıkım süresinde otları öldürüp öyle ekim yapılması ilerleyen dönemlerde çörekotunun gelişim süresine yarar sağlayacağındandır.