Çin hurması olarak da bilinen hünnap meyvesinin kökeninin Çin olduğu düşünülür. Genellikle küçük kiraz veya erik boyutunda, yenilebilir kabuklu içi beyaz olan bir meyvedir. Sıklıkla ham halinde yani yeşilken tüketilir. Hünnap meyvesi bilinen en iyi antioksidanlar arasındadır.
hünnapın faydaları
Hünnap meyvesinin faydaları nelerdir?
Hünnap meyvesi çok kuvvetli bir antioksidandır. Çünkü, içeriğinde çok güçlü C vitamini vardır.
İçinde niasin fazla miktarda bulunduğundan kan dolaşımına karşı çok etkilidir. Niasin, soğanda ve sarımsakta da bol miktarda bulunmaktadır.
Yüksek kan basıncı olan kişilerde içinde bulunan bol potasyum kan basıncını düşürür.
İçinde bulunan bol kalsiyum nedeni ile, kemik ve diş yapısını kuvvetlendirir.
Meme kanseri üzerinde etkileri vardır. Geleneksel Çin tedavisinde meme kanserinde kullanılmaktadır.
Hunnap, antibakteriyal, anti-ülser, ağrı kesici etkileri vardır.
Hünnap, kronik kabızlığa ve bebek sarılığına iyi gelmektedir.
Kuru, kaşıntılı deri, yara ve ülser gibi cilt hastalıklarında çok etkilidir.
Stres ve ankisiyeteyi azaltmaktadır.
İştahsızlık, ishal, anemi, histeri, ateş, astım, göz hastalıklarında tedavi edeci özellikleri vardır.
Hünnap meyvesinin en birinci yararı kesinlikle karaciğer bitkiler.gen.tr üzerinde olan etkilerdir. Hünnap içinde bulunan antioksidanlar nedeni ile karaciğeri korur ve karaciğerin kendini yenilemesini sağlar. Fareler üzerinde yapılan deneylerde hünnap meyvesinin karaciğer üzerinde olan etkileri kesinleşmiştir. Geleneksel Çin tıbbında, hünnap meyvesi siroz ve hepatit tedavisinde sıklıkla kullanılmıştır. Çin tıbbında bu meyveyi tüketirken aşırıya gitmemenin gerekli olduğu da söylenmektedir. Eğer, kronik bir hastalığınız varsa bu meyve sınırlı sayıda tüketilmelidir.