Cibes Otu faydaları

Özellikle Ege Bölgesi’nde yaşayanların yakından bildiği cibes otu, yeşil renkli marula benzer bir bitkidir. Aslında kökeni maruldan ziyade lahanaya dayanmaktadır ve hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilmektedir. Ege yöresinde sıklıkla tüketilen radika (karahindiba) gibi cibes otu da, sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanesidir. Özellikle bahar ve yaz aylarında bolca tüketilen bu bitkiyi çiğ olarak tüketmek için kabuklarını güzelce temizlemek gerekir.

Aksi takdirde ağızda pek hoş olmayan bir tat bırakabilir. Ot genellikle yerli halkın kendi bahçelerinde yetiştirdikleri bir üründür. Tüm marketlerde ve alışveriş merkezlerinde bulmak mümkün değildir.

Daha ziyade yöresel manavlarda ve köy pazarlarında bulunabilir. Sağlık açısından sayısız faydası bulunan bu ot aynı zamanda cilt sorunları olanlar için de bulunmaz bir nimettir. Bu faydaları nedeniyle kozmetik sektöründeki bazı ürünlerin içinde cibes otu esansı bulunmaktadır.
bitkiler.gen.tr
İçerik [Gizle]
1 Cibes Otu Nedir?
2 Cibes Otu Nasıl Kullanılır?
3 Cibes Otunun Faydaları Nelerdir?
4 Cibes Otunun Yan Etkileri Nelerdir?
Cibes Otu Nedir?

Cibes Otu Nedir?Familyası incelendiğinde cibes otunun en yakın akrabasının turp olduğu görülmüştür, bu nedenle Turpgiller ailesindendir. Cibes otu her hali tüketilebilen yoğun bir C vitamini kaynağıdır. Yaprakları yeşil, geniş ve lezzetlidir. Şekil olarak geniş marul yapraklarına benzeyen bu bitki tat olarak daha belirgindir. Genellikle Ege Bölgesi’nde yetişen cibes otu, burada yaşayan halk tarafından cibez otu, azman ve lahana patlağı gibi isimlerle de bilinir. Cibes otu tokluk hissi vermesi nedeniyle son yıllarda zayıflama kürlerinin de vazgeçilmez parçalarından biri haline gelmiştir. Özellikle iştahı bastırması nedeniyle pek çok insan tarafından tüketilmektedir. Cibes otunu tüketenler genellikle bu bitkiyi kendileri yetiştirmektedirler.

Cibes Otu Nasıl Kullanılır?

Cibes Otu Nasıl Kullanılır?Cibes otunun; kavurması ve zeytinyağlı yemeği olmasına rağmen en çok tercih edilen yeme şekli salatasıdır. Bazı yörelerde cibes otunun iri yaprakları toplanarak değişik dolma tarifleri de yapılmaktadır. Salatasının vazgeçilmez öğesi nar ekşisidir ve tadını bol ekşi ile zenginleştirmek mümkündür. Karadeniz Bölgesi’nde de yetişen cibes otu, yöresel halk tarafından “cici otu” olarak bilinmektedir. Karadeniz Bölgesi’nde kara lahana kökünden filizlenmektedir.

Yaprakları güzelce temizlendikten sonra, çiğ olarak yenmesi veya kaynatılarak suyunun içilmesi cilt sağlığı açısından da son derece faydalıdır. Her türlü besin maddesi olarak tüketilebilmektedir. Cibes otunu pişirirken vitamin değerlerinin ölmemesi için fazla pişirilmemesi gerekmektedir. Tıpkı diğer yapraklı sebzelerde olduğu gibi basit bir soteleme işlemi yeterli olacaktır. Aksi takdirde içinde barındırdığı yararlı maddelerin etkisi düşecektir.

Cibes Otunun Faydaları Nelerdir?

Cibes Otunun Faydaları Nelerdir?Cibes otu için yeşil mucize demek yanlış olmayacaktır. Sayılamayacak ölçüde faydası bulunan bu bitkinin en büyük özelliği bağırsaklar üzerindeki etkisidir. Özellikle kabızlık problemi çekenler için son derece faydalıdır. Ayrıca bağırsaklarında kurt sorunu yaşayanların cibes otu suyu (çayı) içmeleri halinde, kurtların vücuttan atılması hızlanacaktır. Sahip olduğu yoğun miktarda C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı korur. Hem bağırsak hareketlerini düzenlemesi hem de iştah kesmesi nedeniyle, kilo problemi olanlara büyük fayda sağlamaktadır.
Elbette cibes otunun içerdiği tek vitamin C vitamini değildir. Bu vitamini, fosfor, magnezyum ve potasyum gibi minerallerle destekler. Bu denli zengin bir içeriğe sahip olması nedeniyle kansere karşı koruyucu etkisinin bulunduğu düşünülmektedir.

Cibes Otunun Yan Etkileri Nelerdir?

Cibes Otunun Yan Etkileri Nelerdir?Cibes otunun aşırı ve uzun süreli kullanımları yoğun ishale sebebiyet verebileceği için; karın ağrısı, mide bulantısı ve su kaybına neden olabilir. Ayrıca hamile kadınlarda aşırı tüketimi olumsuz sonuçlar doğurabilir bu nedenle kontrol altında tüketilmesi gerekmektedir. Cibes otunun kanıtlanmış herhangi bir olumsuz yönü bulunmamaktadır. Çiğ tüketirken kabuğu soyulmadan aşırı miktar yenmesi karın ağrısına sebep olabilir.

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir