Mini Petunya serisinin büyük bir kısmı tam sarkan türdendir. Sarkan türler olduğu için askı tipi sepetlerde bahçenizde ve peyzaj düzenlemelerinde oldukça şık bir görünü sergilemektedir. Çiçekleri erkencidir ve yaz boyunca sürekli olarak bol çiçek açar. Mini petunya türleri, bakımı iyi yapıldığı taktirde birçok yan dal vererek kısa zamanda saksınızı kaplar ve kocaman bir çiçek demeti olarak balkon ve bahçenizi süsler. Mini petunya türlerinin bunun dışında en büyük avantajı birçok farklı renk seçeneğine sahip olmasıdır.
Patlıcangiller familyasından olan petunyalar başta Arjantin olmak üzere, esasen Güney Amerika kökenlidir. Fakat kökeninin bizim açımızdan pek de bir önemi yoktur, çünkü petunya dünyanın hemen her ülkesinde ve ikliminde rahatlıkla yetiştirilebilen bir çiçek türüdür ve bu anlamda hiç de nazlı değildir. Genel itibariyle petunyalar dikine ve yatay olarak yayılım gösteren çiçeklerdir. Mini Petunya türleri yatay olarak yayılım gösteren ve aynı zamanda sarkan türlerdir.
Petunya türleri arasında iklim koşullarına daha çok dayanan türle, 5 cm genişlikte çiçek açan, yani mini olan türlerdir. Eğer bulunduğunuz bölgede iklim ile alakalı biraz olsun şüpheniz varsa mini petunya türlerini tercih etmenizi tavsiye ederiz.
Başla mini perunya türleri olmak üzere genel olarak tüm petunyalar gerek kokuları ve gerekse de bol bol ve rengarenk açan çiçekleriyle bahçenizdeki çiçek tarhlarında, evinizin pencere önlerinde, balkon saksılarında ve özellikle de sarkan askılı sepet saksılarda olağanüstü güzellikte bir manzara oluşumuna neden olurlar. Bu anlamda düz kırmızı, kızıl, mavi, mor, pembe, mercan ve somon renginde ya da bu renklerin ikisi bir arada çizgili olarak açan petunyaların seyrine doyum olmaz.
Mini petunya türlerinin bir avantajı da, özellikle bahçe tarhlarında göze kötü görünen açıklıkları rahatlıkla kapatmasıdır. Petunyaların bu özellikleri sayesinde siz de bir peyzaj mimarı olabilirsiniz.
Mini Petunya Türlerinin Dikim Yeri
Mini Petunya Cennet Bahçesiİklim İstekleri:
Petunya türleri bol güneşli yerleri sevseler de günde birkaç saat gölge alan yerler daha ideal olacaktır.
Toprak istekleri:
Mini petunya türleri iyi gübrelenmiş, nem tutumu yüksek olan kum, kil karışımı içeren torf veya gevşek topraklarda daha da verimli olurlar. Uygun büyüklükteki bir saksıya birden fazla petunya fidesi dikilebilir, ancak zaten yayılma ve dallanma özellikleri olduğu için bir saksıya 3 taneden fazla dikmemenizi öneririz.
Sulama İstekleri:
Hızlı bir biçimde büyüyen ve çiçek açan mini petunya türleri 120 cm.ye kadar yayılabilir ya da saksıdan aşağı doğru sarkabilir. Bu nedenle düzenli bir sulama yapılması önem arz etmektedir. Özellikle de çiçek açma döneminde bol sulama yapmak gerekmektedir.
Çiçeklenme Durumu:
Tüm yaz boyunca
Yaşam Ömrü:
Eğer bölge soğuk ise mevsimliktir. Ancak ılıman bölgelerde uzun yıllar yaşayabilmektedir.
Mini Petunya Fidesinin Bakımı:
Mini petunya fidelerini iyi gübrelenmiş, nem tutumu yüksek olan kum-kil karışımı içeren torf veya gevşek toprak barındıran saksılara dikebilirsiniz. Fide iyice geliştikten ve eğer soğuk bir bölgede iseniz tüm don riski geçtikten sonra dış mekana almanız uygun olacaktır. Dış mekanda yetişeceği yere almadan önce; bitkiyi gündüzleri dışarıda geceleri içeride tutarak dış koşullara alıştırmanız, bitkinin gelişimi açısından en doğrusu olacaktır. bitkiler.gen.tr
Eğer soğuk bir bölgede yaşıyorsanız ya da mevsim itibariyle havalar henüz ısınmadan petunya fidesi dikmek istiyorsanız, donlar geçene kadar petunyalarınızı dış mekana almayın. Zamanı gelinceye dek, mini petunya türlerinin bakımını 9 cm çaplı saksılarda sürdürün. Mini saksıda ve iç mekanda iken iken mini petunya fidelerini aydınlık ve günde yaklaşık 6-8 saat güneş alan bir yerde tutunuz. Soğuk havalar geçip de bahar geldiği zaman artık petunya fidelerini dış mekana alarak daha büyük saksılara aktarabilirsiniz.
Mini Petunya Fidelerinin Dikimi:
Bol bol çiçek açan, saksını her yerine yayılan gümbür gümbür bir mini petunya saksınız mı olsun istiyorsunuz?
Mini petunya fidelerinizi satın aldıktan sonra, 9 cm çapında kare saksılara dikin. Bu aşama petunyanın stresini atması, yeni kök oluşumunu başlatması ve iklime alışması için önemlidir. Mini petunya fidelerini dikeceğiniz saksının içine koyacağınız toprak karışımı gevşek, su tutumu yüksek kaliteli saksı toprağı olmalıdır. Bu saksı toprağına ilaveten tavsiye edilen oranlarda hazır olarak satılan kompoze gübre veya daha da iyisi, saksının 1/3 oranında solucan gübresi katabilirsiniz. Bu sayede bitkiniz sağlıklı ve bol besin içerikli bir ortamda yetişmeye başlayacaktır.
Mini petunyalarınızı saksıya diktikten yaklaşık 1 hafta ya da 10 gün sonra büyümeye başlayan bitkinin uzayan ilk sürgünlerini kesin. u işlemi yapmamızın iki nedeni var, ilki daha kuvvetli ve salıklı bir bitkinizin olması ve diğeri de çiçeği yan dallanmaya teşvik etmek. Böylece petunya daha da gür olacak ve bol çiçek açacaktır.