boğmaca
birer çay kaşığı anason ada çayı, arpa, bakla, biberine, çörekotu, dut kurusu, hatmi, ıhlamur, karabaş otu, kantaron, kekik, hünnap, kuşburnu, meyan kökü, nane, nişasta, nohut, papatya, rezene, salep tarçın üvez bir litre suda kaynatılır. balla tatlandırılır içilir.
boğmaca – (2)
süzme bal
hastalık geçinceye dek hergün bal yenilir.
not: aynı amaçla taze petekli bal veya içine çiçek tozu depolanmış taze petek 10-15 dak. çiğnenmeli ve tükürülmelidir. balmumu yutulmamalıdır. bitkiler.gen.tr
boğmaca – (3)
şekerlenmiş bal
şekerlenmiş bal boğaza sürülür ve yenir.
not: ayrıca, bu hastalıkların tedavisi için yapılmış birçok reçete vardır. orneğin soğan veya keçiboynuzu hafif ağdalanıncaya (şurup kıvamına gelinceye) dek (yakl. 1 saat) kaynatılır, içine eş oranda bal karıştırılır.
boğmacalı çocuğa günde 3 ç.k. verilir.