Biber, çok çeşitleri olan bir sebzedir. Ülkemizde özellikle çarliston, sivri, dolmalık biberler tüketilir. Acı ve tatlı çeşitler de amaca göre kullanılır. Çarliston biberler genellikle tatlı olur, sivrilerin ise tatlı türleri olduğu gibi çoğunluğu acıdır. Kızarması özellikle yaz aylarında yoğurt ile birlikte sık sık tüketilir. Menemen yapımında da biber olmazsa olmazdır. Ayrıca bu şifalı sebze öğütülerek de yemeklere ilave edilebilir. Yemeklere ilave edilen ve kurutulan genellikle kırmızı biberdir.
Biberin Faydaları Nelerdir?
Ülkemizde oldukça fazla tüketilen ve herkes tarafından sevilen biber sağlık açısından da oldukça faydalıdır. İçerisinde bol miktarda B vitamini bulundurmasının yanında, A, C, P ve K vitaminlerini de içerir. İşte biberin faydalarından bazıları şöyledir:biber-faydalari
Mideyi kuvvetlendirir, mide tembelliğini giderir.
Mide zarını korur, ülser gelişimini önler.
İştah açar, iştahı olmayan kişilerin iştahlarının açılmasına yardım eder.
Kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Soğuk algınlığı, grip ve nezleye iyi gelir.
Hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır, vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir.
Çağımızın hastalığı, birçok kişinin yakalandığı kanser hastalığına yakalanma riskini azaltır.
İçerdiği yüksek lif oranı sebebiyle kabızlığa iyi gelir.
İyileşmeyen yaraların iyileşmesine yardım eder.
Sindirim sistemini rahatlatır.
Baş ağrısına karşı fayda sağlar.
Felç geçirme riskini azaltır.
Biber saçların kırılmasını önler.
Açlığı bastırır, doygunluk hissi sağlar.
Solunum zorluklarını giderir, akciğerlere fayda sağlar.
Balgam söktürür.
Yağ yakımını hızlandırarak, zayıflamaya yardım eder.
Kan dolaşımını hızlandırır.
Beyin için endorfin salgılanmasını arttırır.biberin-faydalari
Kolesterole iyi gelir.
Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.
Doğal antibiyotik olarak da bilinir.
Diyabet yani şeker hastalığına fayda sağlar.