Çin efsanesine göre; 5000 yıl önce imparator Shen Nung kırsaldayken içtiği kaynamış suyuna aniden bir çay yaprağı uçmuş. İmparator bu tadı çok beğenmiş ve böylece çay doğmuş..
1885 yılında seçilen çay bitkileri beyaz çay için geliştirilmiştir. Beyaz çay uzun tarihinin ardından Çin ve doğu ülkelerinden sonra yakın zamanda bütün dünyada keşfedilmeye ve ilgi görmeye başlamıştır.
Beyaz çay, siyah ve yeşil çay gibi “camellia sinensis” bitkisinden elde edilmektedir. Diğer çaylardan farklı olarak genellikle bahar aylarında yapraklar açmadan tomurcuk haldeyken toplanır. Yağmurlu havalarda toplanması uygun değildir. Tomurcuklar gümüş ve altın rengine yakın beyaz, ipeksi tüylüdür. Adını bu renginden almaktadır. Özenle toplanan tomurcuklar yeşil çay gibi çok az işlem görür ve fermente edilmez. Toplanan çaylar iç mekanda birkaç gün serilerek ortam sıcaklığında soldurma ve kurutma işlemlerinden geçerek beyaz çay elde edilir.
FAYDALARI NEDİR ?
Beyaz çayda yüksek oranda “kateşin” adı verilen flavonoidler bulunur. Bu kateşinler kolon, prostat, mide gibi birçok kanser türüne karşı koruyucu etki göstermektedir. Kanser hücrelerinin büyümesini durdurarak yenilerinin gelişimini engellemektedirler.
Beyaz çayın yeşil ve siyah çaya göre antioksidan özelliği daha fazladır. Güçlü antioksidan özelliğiyle serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklardan koruyucu etki gösterir.
Güneş, stres ve kötü beslenmeye bağlı oluşan erken yaşlanmaya karşı, hücrelerin zarar görmesini engelleyerek cildi korur ve yaşlanma etkilerini geciktirir.
Damarlarda düzgün kan akışını sağlayarak yüksek kan basıncını önler.
Kafein oranı yeşil ve siyah çaya göre çok düşüktür.
Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını arttırır. Doğru beslenme ve egzersize destek olarak içilen beyaz çay kilo vermeye ve kilonun korunmasına yardımcı olur.
Virüslere karşı vücudu koruyucu özelliği bulunmaktadır. HIV semptomlarının azalmasına yardımcı olur.
İyi kolesterolü (HDL) yükseltirken kötü kolesterolü (LDL) düşürerek kalp-damar sağlığını korumaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalarda günde 2 veya daha fazla beyaz çay içerek kişilerde kalp krizine bağlı ölüm riskinin %50 oranında azaldığı görülmüştür.
Kan şekerini ve insülin seviyesini düzenleyerek şeker hastalığının önlenmesinde ve tedavisinde olumlu etki gösterir.
İçeriğinde bulunan az miktardaki florid diş ve diş etlerini korur. Dişlerde plak, çürük oluşumunu önler ve ağızda kötü kokulara sebep olan bakterileri öldürür.
Kemik yapısını güçlendirir. Romatoid artrit ve romatizmal hastalıklarda olumlu etki gösterir.
NASIL TÜKETİLİR?
Beyaz çay kesinlikle kaynatılmamalıdır. Demleme yöntemiyle 5-6 dk bekletilip içilebilir. Sallama çay için ise 1 dakikalık bekleme süresi yeterli olacaktır. Hafif bir tadı olduğu için baharatlı yemeklerden sonra içilmesi takdirde tadını alamayabilirsiniz. Bu yüzden hafif yemeklerden sonra içilmesi daha doğru olur.