Bergamot, çok sayıda antioksidan içeren hoş kokulu narenciye grubu bir meyvedir. Pek çok vitamin ve mineral türü içeren bu şifalı meyve iltihap önleyici özelliğe sahiptir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca kalp damar hastalıklarına iyi gelir ve kötü kolesterolü (LDL) düşürür. Bergamotun kabuklarından sağlanan esansiyel yağı anti-mikrobiyaldir, aromaterapi uygulamalarında antidepresan olarak kullanılır. Bergamot yağı ayrıca, sinir sistemini rahatlatır ve ağrı giderici olarak kullanılabilir. Bergamot çayı, balgam söktürücüdür, sindirim sistemine iyi gelir, hazımsızlık giderir, yorgunluğu alır. Bergamot suyu yaşlanmayı geciktirir, diyabet, kemik kaybı ve kansere karşı koruyucudur. Kabukları acı olduğu için reçel olarak tüketilebilir.
Bergamot suyunun faydaları
Bergamot meyvesinin suyu bir antioksidan çeşidi olan flavonlar bakımından zengindir. İltihap giderici, yaşlanmayı geciktirici etkiler gösterir, bağışıklığı artırır. Doğal bir mikrop öldürücüdür, idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisi amacıyla Amerikan Kızılderilileri tarafından geleneksel olarak tüketilmektedir.
Bergamot yağı ve depresyon
Bergamotun yağında bulunan flavonoidler doğal bir antidepresan ve uyarıcıdır. Kan dolaşım hızını artırarak kaygıyı ve stresi alır. Nörolojik ve zihinsel durumda iyileşme sağlayabilir. Uyumayı kolaylaştırır. Dopamin ve serotonin hormonlarını uyararak rahatlamaya yol açabilir. Bu yağdan birkaç damlayı sıcak bir bardak suyun içine koyarak çıkan buharı tenefüs edebilir ve yatıştırıcı etkisinden faydalanabilirsiniz.
Kan şekerini düşürür
Bergamotun esansiyel yağı hormonal salgıların uyarılmasına yardımcı olarak uygun metabolik hızların korunmasına yardımcı olur. Bu uyarıcı etki sindirim suları, safra ve insülin salgılanmasını arttırır. Böylece besin maddelerinin uygun şekilde emilmesine, şekerin özümsenmesine sonucunda kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olur.
Enfeksiyonları önler
Mikrop, virüs ve mantarların büyümesini önleme yeteneğine sahiptir. Banyo suyunda düzenli kullanılırsa vücudu koruyucu etki gösterir. Kolon, bağırsaklar, idrar yolları ve böbreklerdeki enfeksiyonları tedavi eder. Grip, sıtma ve tifo gibi ateşe neden olan enfeksiyonlarla savaşır.
Sindirim sistemine faydalıdır
Sindirim asitlerinin, enzimlerin ve safranın salgılarını aktive ederek sindirim sürecini hızlandırır ve bağırsaklardaki gerginliği azaltarak hareketlerini düzenli hale getirir. Mide ve bağırsak komplikasyonlarını önleyebilir ve besin zehirlenmesi riskini azaltır.
Bergamot yağı, vitiligo ve cilt bakımı
Bergamot yağında bulunan sicatrizant cilt üzerindeki yara izlerini iyileştirmeye yardımcı olur. Ciltteki pigmentlerin ve melanin dağılımını homojen hale getirerek lekelerin solmasına ve cildi genç tutmaya yardımcı olur. Egzamayı iyileştirebilir. Mantar enfeksiyonu, vitiligo (pigment kaybı) ve sedef hastalığını önlemek için topikal olarak kullanılır.
Kötü kokuları önler
Bergamot esansiyel yağı ideal bir deodoranttır. Aromasının dezenfektan özellikleri vücutta mikropların büyümesini durdurur. Bit ve parazite karşı temizleme ilacı olarak kullanılabilir.
Mikropları öldürür
Bergamot esansiyel yağı özellikle çocuklarda bağırsak kurtlarının yok edilmesi, enfekte olmuş dişler ve ağız sağlığı için gargara olarak kullanılabilir.
İyileşmeyi hızlandırır
Bergamot yağının dezenfektan ve antibiyotik özellikleri derideki çatlakları, ülserleri, kaşıntıyı iyileştirmede ve tetanoza karşı kullanılabilir. Sinir ve kasları gevşettiğinden kramp ve kasılmalara iyi gelir.
Solunum sistemine iyi gelir
Öksürük, soğuk algınlığı ve solunum sorunlarını gidermek için kullanılabilir. Balgam söktürücüdür. Bronşit ve astıma karşı faydalı olabilir.
Saç bakımında kullanılabilir
Tahriş olmuş saç derisine yatıştırıcı olarak uygulanabilir. Bunun için şampuana birkaç damla bergamot yağı damlatmak yeterlidir. Bir iki damla bergamot yağı bir yemek kaşığı taşıyıcı yağ ile karıştırılıp saç derisine yedirilebilir.
Bergamotun zararları ve yan etkileri
Bergamot yağı cilt için topikal kullanımda güvensizdir. Cildi güneş ışınlarına karşı hassaslaştırır ve cilt kanseri riskini yükseltir. Mutlaka bir taşıyıcı yağ ile ve mümkünse kış aylarında uygulanmalıdır.
Esansiyel yağlar alerjik dermatite yol açabilir.
Bergamot yağındaki bergapten yutulduğunda zararlıdır. Bir antibiyotik olan siprofloksasin gibi bazı ilaçlar güneş ışığına karşı hassasiyeti artırarak bergamot yağının etkisini arttırır.
Bergamot çayının yoğun tüketimi adet düzensizliği, baş ağrısı, uykusuzluk, aritmi ve ishale sebep olabilir.
Bergamot yağı eğer ilaç kullanımı varsa kullanmadan önce bir doktora danışılmadan kullanılmamalıdır.
Hamilelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır.