Bambu çiçeği ev, ofis ve iş yerleri gibi yaşam alanlarımızda kullanabileceğimiz bir süs bitkisidir. Bakımı kolay olduğundan çokça tercih edlilir.
Bambu çiçeği direk olarak gün ışığına maruz kalmamalıdır. Bambu bolca gün ışığını sever. Gün ışığı aldığı yöne doğru eğilim gösterebilir. Gün ışığı almayan yönü belirli aralıklarla gün ışığına çevirilmelidir. Böylece çiçeğin bir yöne doğru eğilimi engellenebilir.
Bambu çiçeği, az ışıkta kaldığı zaman yeteri kadar beslenemez dolayısıyla yaprakların çürümesine ve sararmasına neden verir.
Bambu çiçeği, suyu en az haftada 1 kere değiştirilmelidir.
Bambu çiçeği rüzgar akımı alan yerlerden uzak tutulmalıdır. Örneğin : Kapı ağzı ve pencere gibi açılan ve rüzgar alan yerlerden çiçekler kesinlikle uzak tutulmalı.
Bambu çiçeği, yaprakları solduktan sonra bitkinin tekrar yapraklarını tazelemesi ve yenilemesi için çürüyen yapraklar makas yardımı ile kesilip şekillendirilmesi gerekmektedir.
Bambu çiçeği topraklı bir bitki değildir. Suyu en az haftada 1 kere değiştirilmelidir.
Bambu saksı çiçeğinde, vitamin kullanırken dikkat edilmesi gereken husus, çiçeğimiz yaprakları sağlıklı ise bu dönem içerisinde vitamin kullanmak zorunda değiliz.Çiçeğimizin çiçekleri solmuş ve budamasını yapmış isek bu dönemde bitkimizin hem çiçek açması hemde gelişmesi için mağazalarda satılan çiçek vitaminlerini kullanma koşullarına uyarak bitkimize besin desteği verebiliriz.Örnek: Genelde besinler 1LT suya bir kapak ölçeğinde vitamin dökülür, iyicene karıştırılan suyla vitamin bulunduğu ortamdaki çiçeklere sulamadaki standart ölçeğimizle ilaçlı suyu bitkilerimize onbeş günde bir yada ayda bir uygulayabiliriz.
Bambu çiçeğinin yaşam alanlarımızda bulunmasını istiyor ama koyacağımız ortam gün ışığından uzak kalıyor ise bitkilerimizin yapraklarının dökülmesine neden oluyor ise sağlıklı kalması için bizlerin bitkilerimize yardımcı olması gerekir. Bunun için çiçeklerimizi doğal ortamlarına uygun hale getirmek ve ışık alması için üstünden aydınlatıcılarla destekleyebiliriz. Saksı çiçeklerinin büyük bir bölümü aydınlığı sever, bu gün ışığı olmalı, olmayan bölgelerde ise, aydınlatıcılar ile desteklenmeli. Karanlıkta kalan bitkiler yapraklarını döker, sararmalar ve solmalar oluşur.Daha az ışık alan bitkilere, daha az su verilmelidir.
1 – Bitkinin aşırı derecede sulanması
2 – Bitkimizin saksı deliklerinin kapalı olması ve suyun deliklerden tabağına çıkmaması
3 – Hastalanmış bitkinin diğer bitkilere yakın olması
4 – Toprağının kalitesiz olması veya vitaminin yetersiz kalması
5 – Bitkimizin yapraklarında oluşan hastalıklar ve mantarlar Sinek, solucan veya yapışkan gibi pamuksu hastalıklar bitkimize zarar vermektedir.
Bu gibi hastalıkları ve haşereleri bitkimizde gördüğümüzde, ziraat ilaçları satan firmalardan bitkimizden bir yaprak veya toprak götürerek oluşan hastalıkları göre ona uygun ilaçları alıp kullanma klavuzuna uyarak kullanınız.
Bambu’nın çoğaltılması gövdeden ayrılan çiçeklerin alınıp su dolu vazoda çimlendirilmesi ile olur.