Baklagillerden hazmi kolay ve besleyici bir bitkidir. Ev ilaçlarinda çiçekleri kullanilir. Bir çesidi olan acibakla ise, aci ve otsu bir bitkidir.
Vitamin ve protein açisindan son derece zengin bir besin olan baklanin taneleri tazeyken yesil, kuruyunca kahverengidir. Kuru Bakla, Taze Bakla’ya göre daha besleyicidir.
Kuru Baklanin 100 gr.’minda yaklasik olarak 26 gr. Protein, 58 gr. Karbonhidrat bitkiler.ge.tr ve 341 Kalori vardir. Ayrica Bakla B1, B2, B6 ve K vitaminlerinin yani sira potasyum ve magnezyum mineralleri açisindan da oldukça zengindir
Faydalari:
Idrar yollarini temizler. Böbrek agrilarini dindirir. Böbrek iltihaplarini giderir. Böbrek kum ve taslarinin düsürülmesine yardimci olur. Lumbago, romatizma, siyatik ve dolama sikayetlerini giderir.
Kullanilisi:
Bakla taze ve kuru olarak tüketilebilir. Çiçekleri ve yapraklari da kullanilir. Baklayi kabuklariyla yemek mineral ve vitamin kaybini azaltir.
Uyari:
Baklada nisasta orani yüksek oldugu için kan sekerini yükseltir. Bu nedenle seker hastalari için önerilmez.