Ekşi tadından dolayı bazı insanların yemekten pek de hoşlanmadığı ayva faydaları üzerine yapılan araştırmalarla bilim insanları dahi şaşırtıyor. Ayvanın faydaları meyve olarak tüketilmesi dışında çekirdeğinin soğuk preslenmesi sonucunda elde edilen yağıyla da saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Ayva çekirdeğinin yararları, meyvenin çekirdeğinin %20’ye varan oranlarda yağ ve bol miktarda protein içermesinden kaynaklanmaktadır. Ayva çekirdeğinin yararları arasında grip ve nezleye karşı koruma sağlaması, mide ve böbrek sorunlarının tedavisine destek vermesi, göz sağlığının korunması, kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olması, adet sancılarına iyi gelmesi sayılabilir.
Ayva Çekirdeği Neye İyi Gelir?
Ayva çekirdeğinin faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazla olduğu için aslında herkesin düzenli olarak ayva ve ayva çekirdeği yağı tüketmesi tavsiye edilmektedir. Kış aylarında çok sık soğuk algınlığına yakalananların bol bol ayva yemesi faydalı olurken, adet döneminde yoğun kanama ve sancı nedeniyle sıkıntı yaşayan kadınlar da ayva tüketerek daha rahat bir menstruasyon döngüsü geçirebilir. Ayvanın yararları arasında ayrıca akciğer sağlığının korunmasına destek vermesi de sayılabilir. Yoğun miktarda organik bazlı mineral tuz içerdiği için ayvanın faydaları arasında ağız ve diş sağlığının korunması da sıralanabilir. Ayva yararları nedeniyle herkesin düzenli olarak tüketerek şifa bulabileceği bir meyvedir. Ayva ve çekirdeğinin insan sağlığına yararları üzerine yapılan akademik çalışmalar bugün de devam etmekte ve bu doğal şifa deposunun yeni faydaları keşfedilmektedir.